Yhdysvallat julkisti viimeisen sovitun aseapupaketin Ukrainalle – MTV seurasi sotaa 27.12.23

Venäjä kertoo maihinnousualuksensa "vaurioituneen" – Kuva satamasta puhuu aivan toista kieltä 0:38
Venäjä kertoo maihinnousualuksensa "vaurioituneen" – Kuva satamasta puhuu aivan toista kieltä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 27. joulukuuta 2023.

  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa
  • EU:n huippukokous päätti 14. joulukuuta avata jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa
  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.26: USA vapautti viimeisen sovitun aseapupaketin Ukrainalle

Yhdysvallat on vapauttanut tällä erää viimeisen aseapupakettinsa Ukrainalle. Jos maa haluaa jatkaa Ukrainan tukemista sen sodassa, asiasta täytyy päättää kongressissa.

Nyt julkistettuun 250 miljoonan dollarin arvoiseen apupakettiin kuuluu muun muassa ilmatorjunta- ja tykistöammuksia.

Ukrainan tukeminen on ajautunut Yhdysvalloissa sisäpoliittisen kiistan välikappaleeksi. Republikaanit ovat estäneet uusista apupaketeista sopimisen. (STT)

07.36: Venäjä iski kymmenillä droneilla yön aikana, Ukraina ampui alas valtaosan

Ukrainan ilmapuolustus on ampunut alas 32 Venäjän lähettämää dronea. Ukrainan mukaan Venäjä iski droneilla useissa aalloissa yön aikana. 

Yhteensä droneja kerrotaan olleen 46. Ukrainan mukaan valtaosa ei-alasammutuista droneista iski etulinjaan kohteisiin Ukranan itä- ja länsiosissa sekä Hersonin seudulla. (Reuters)

06.41 Venäjän öljy virtaa nyt Kiinaan ja Intiaan

Venäjän mukaan jo puolet sen öljytuotteiden viennistä on suuntautunut tänä vuonna Kiinaan. Myös Intian osuus on kasvanut kahdessa vuodessa 40 prosenttiin. Asiasta kertoo Venäjän apulaispääministeri Alexander Novak. 

Tämänhetkisessä tilanteessa pääkumppanimme ovat Kiina, jonka osuus on noussut noin 45–50 prosenttiin, ja tietenkin Intia. 

Varapääministeri huomautti, että aiemmin Intian osuus oli erittäin pieni. Raakaöljyn viennissä Euroopan osuus on laskenut noin viiteen prosenttiin, kun aiemmin lukema oli jopa 45 prosenttia. (Reuters)

Tiistain tapahtumia sodassa

22.47: Venäjä iski Hersonin asemalle

Ainakin yksi ihminen kuoli tiistaina Venäjän ilmaiskussa Hersonin kaupungin rautatieasemalle eteläisessä Ukrainassa. Lisäksi ainakin neljä ihmistä loukkaantui.

Iskun hetkellä asemalla oli noin 140 ihmistä odottamassa junaa evakuoituakseen pois kaupungista, Ukrainan sisäministeri Igor Klymenko kertoi Telegram-palvelussa.

20.07: Ukraina jälleen lähempänä F-16-hävittäjiä 

Ensimmäinen joukko ukrainalaisia F-16-lentäjiä on suorittanut peruskoulutusohjelman Isossa-Britanniassa, kertoo Ukrainan armeija viestipalvelu X:ssä

Nyt lentäjät ovat kouluttautumassa Tanskassa itse F-16-hävittäjien kanssa.

Ukraina kiittää Iso-Britannian puolustusvoimia koulutuksen järjestämisestä. 

19.23: Ukraina tunnustaa vetäytyneensä Marjinkan keskustasta

Ukrainan joukot ovat vetäytyneet Marjinkan kaupungin keskustasta maan itäosassa, kertoo maan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi. Hänen mukaansa Ukrainan joukot ovat vetäytyneet kaupungin laitamille ja osin jo kaupungin rajojen ulkopuolelle.

Venäjä sanoi eilen joukkojensa hallitsevan nyt täysin Marjinkan pikkukaupunkia. Asiasta kertoi puolustusministeri Sergei Shoigu televisioidussa tapaamisessa presidentti Vladimir Putinin kanssa. (STT)

9.32:Ukraina kertoo tuhonneensa Venäjän sotalaivan Mustallamerellä

Ilmavoimien mukaan aluksen epäillään kantaneen mukanaan lennokkeja, joita oli tarkoituksena käyttää hyökkäykseen Ukrainaa vastaan.

Ukrainan ilmavoimien mukaan tuhottu alus on venäläinen maihinnousulaiva Novotsherkassk. Ilmavoimat ei täsmentänyt paikkaa, mutta ilmavoimien jakamalla videolla näkyy Venäjälle kuuluva Feodosian laivastotukikohta.

Ukraina kertoo tuhonneensa maihinnousulaiva Novotsherkasskin – tältä laiva näytti 0:29

Katso video: Tältä sota-alus näytti.

Maanantai 25.12.

18.54: Venäjä väittää vallanneensa Marjinkan kaupungin – Ukraina kiistää

Venäjä sanoo joukkojensa hallitsevan nyt täysin Marjinkan pikkukaupunkia itäisessä Ukrainassa. Asiasta kertoi puolustusministeri Sergei Shoigu televisioidussa tapaamisessa presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Todisteeksi valtauksesta televisiossa näytettiin lennokkikuvaa raunioista ja vaurioituneista kerrostaloista, joiden väitettiin olevan Marjinkasta.

Putinin ja Shoigun mukaan kaupungin valtaamisen ansiosta ukrainalaiset eivät pysty tekemään enää entiseen tapaan ilmaiskuja läheiseen Donetskin kaupunkiin, joka on venäläisten hallussa.

– Haluan onnitella sinua. Tämä on menestys, joka antaa Venäjän joukoille mahdollisuuden edetä laajemmalle operatiiviselle alueelle, Putin sanoi Shoigulle.

Mikäli Marjinkan kaupungin valtaaminen on paikkansa pitävä tieto, se olisi yksi Venäjän merkittävimmistä saavusutuksista sitten toukokuussa tapahtuneen Bahmutin valloituksen jälkeen. Bahmutin taistelut muistetaan sodan verisimmistä. 

Ukraina on uutistoimisto Reutersin mukaan kiistänyt Shoigun väitteet Marjinkan kaupungin valtauksesta. 

13.21: Ukraina julkaisi tuoreet luvut Venäjän tappioista

Ukrainan puolustusvoimat julkaisi uudet lukemat Venäjän sodan aikana kärsimistä tappioista tähän mennessä (24.2.2022–25.12.2023). 

Puolustusvoimat jakoi luvut venäläisjoukkojen tappioista runoilija Victor Hugon sanoin.

– Jopa pimein yö loppuu ja aurinko nousee.

Listauksen mukaan Venäjä olisi menettänyt sodan aikana tähän mennessä kaikkiaan arviolta 353 950 sotilasta.

Ukrainan laskelmien mukaan Venäjä olisi menettänyt sodassa muun muassa noin 5 877 panssarivaunua, 10 919 panssaroitua ajoneuvoa, 6 436 dronea, 324 helikopteria, 22 alusta ja yhden sukellusveneen. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös:

    Uusimmat