Venäjän oikeusjärjestelmä joustaa eliitin intressien mukaan, sanoo emeritusprofessori – "Todisteiksi löydetään mitä tahansa, runoudentutkija sai tuomion huumekaupasta"

Aleksei Navalnyin oikeudenkäynti käynnissä Venäjällä – näin maan oikeusjärjestelmä toimii 8:59
Katso video: Näin Suomen ja Venäjän oikeusjärjestelmät poikkeavat toisistaan

Venäjällä on parhaillaan menossa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin oikeudenkäynti. Navalnyitä uhkaa 3,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion muuttaminen ehdottomaksi vankeudeksi.

Venäjän oikeusjärjestelmä poikkeaa Suomen poikkeusjärjestelmästä, mutta kehitystä positiiviseen suuntaan on viimeaikaisista tapahtumista huolimatta nähty.

– Venäjällä on monta eri todellisuutta. Siellä on myös ihan se arkitodellisuus, jota suurin osa ihmisistä elää. Niiltä osin Venäjän oikeusjärjestelmä on kehittynyt positiiviseen suuntaan, kertoo emeritusprofessori Markku Kivinen MTV Uutisille.

Positiivisesta kehityksestä tutkijat ovat yhtä mieltä. Aina kehityksestä ei kuitenkaan ole syytetyn kannalta hyötyä.

– Tämä on se elementti, mitä Navalnyikin pelaa. Hän toivoo, että oikeusjärjestelmä olisi todellisempi. Sitten kun tulee eliitin intresseistä kysymys, ovatkin pelisäännöt aivan toiset. Se on todella hurjaa ja silloin todisteiksi löydetään tarvittaessa mitä tahansa, Kivinen selittää.

Poliittinen ilmapiiri näyttää sanelevan Venäjällä oikeusjärjestelmän toimivuutta. Kivinen kuvailee neuvostoaikaista oikeusjärjestelmää kauhutarinaksi.

Kivinen on tavannut ihmisiä, jotka ovat saaneet miltei tuulesta temmattuja tuomioita Venäjällä.

– Runoudentutkija sai tuomion huumekaupasta erittäin monimutkaisen juonen kautta.

Kivinen kertoo yllä olevalla MTV Uutiset Liven videolla, miten Venäjän oikeuslaitos eroaa Suomen vastaavasta. Suurimmaksi eroksi hän mainitsee, että Venäjällä oikeusprosessi toteutetaan pitkälti syyttäjän mukaan. Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!


Lue myös:

    Uusimmat