Halla-aho piti puheen ukrainaksi Kiovan-vierailullaan – MTV seurasi sotaa

Ukraina kertoo ampuneensa viime yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia 1:30
Ukraina kertoo ampuneensa viime yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia: "Suurin suurin ilmaisku sitten hyökkäyssodan alkamisen".

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 25. marraskuuta 2023. 

  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen Ukrainan Avdijivkaan.

  • Saksa toimittaa uuden Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän Ukrainaan tänä talvena.

  • Venäjän viimeöinen lennokki-isku Kiovaan vaurioitti asuinrakennuksia.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

18.24: Ainakin viisi haavoittui Venäjän ilmaiskussa Kiovaan 

Kiovan pormestari Vitali Klitschko sanoi Telegram-sovelluksessa, että Venäjän viimeöisessä hyökkäyksessä loukkaantui ainakin viisi ihmistä. Loukkaantuneiden joukossa oli pormestarin mukaan 11-vuotias tyttö, kertoo Reuters.

Iskussa vaurioutui useita rakennuksia eri puolilla kaupunkia.

Ukrainan ilmavoimat kertoi aluksi, että 75 lennokista 71 ammuttiin alas, mutta lopulta tarkensi määrän 74:ään. 

Ilmavoimien päällikkö Mykola Oleschuk kiitteli "liikkuvien tuliyksiköiden" tehokkuutta. 

17.33: Halla-aho piti puheen ukrainaksi Kiovan-vierailullaan

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho osallistui tänään Holodomor-muistopäivän juhlallisuuksiin vieraillessaan Kiovassa. Hän sytytti kynttilän Holodomorin uhreille yhdessä presidentti Volodymyr Zelenskyin ja eri maiden parlamenttien puhemiesten kanssa. Holodomor oli Ukrainassa 1930-luvulla koettu nälänhätä, jonka Neuvostoliiton johdon politiikka aiheutti. Siinä kuoli miljoonia ihmisiä.

Halla-aho puhui myös Ukrainan parlamentille muistopäivän kunniaksi järjestetyssä istunnossa. Ukrainaksi pitämässään puheessa Halla-aho totesi niin Suomen kuin Ukrainan joutuneen historiansa aikana Venäjän imperialismin uhriksi.

Halla-aho vieraili Kiovassa Ukrainan parlamentin puhemiehen Ruslan Stefantshukin kutsusta. Halla-aho tapasi presidentti Zelenskyin yhdessä Irlannin, Belgian ja Tshekin parlamenttien puhemiesten kanssa.

10.25: Ukraina kertoo ampuneensa viime yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia

Ukrainan mukaan kyseessä on suurin hyökkäys Kiovaan sitten Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamisen. Ukrainaan mukaan iskussa haavoittui viisi ihmistä, joiden joukossa oli 11-vuotias lapsi. 

Hyökkäyksen seurauksena kymmenet asuinrakennukset ovat ilman sähköä.

Venäjän ampumat lennokit olivat iranilaisia Shahed-lennokkeja. Alas ammuttujen lennokkien sirpaleet vaurioittivat asuinrakennuksia ja aiheuttivat muun muassa tulipalon kiovalaisessa lastentarhassa.

Ilmahälytys Kiovassa kesti kuusi tuntia.

8.50: Venäjän tekemä lennokki-isku Kiovaan haavoitti ainakin kahta ihmistä

Venäjän viime yönä tekemässä lennokki-iskussa Kiovaan on haavoittunut ainakin kaksi ihmistä, kertovat Ukrainan viranomaiset.

Kyiv Independent -verkkolehden mukaan Venäjän lennokki-isku kesti yhteensä neljä tuntia ja vaurioitti asuinrakennuksia.

Lisäksi alas ammutun lennokin sirpaleet aiheuttivat tulipalon paikallisessa lastentarhassa.

Ukrainan mukaan Venäjä käytti hyökkäyksessään iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja.

Perjantai 24. marraskuuta

18.08:Venäläisiltä uusi hyökkäysaalto Avdijivkaan

Ukrainassa venäläiset ovat aloittaneet uuden hyökkäyksen Avdijivkan kaupunkiin maan itäosassa, kertoo kaupungin sotilashallintoa johtava Vitali Barabash.

Barabashin mukaan Venäjän kolmas hyökkäysaalto on alkanut.

– He käyttävät runsaasti jalkaväkeä. Kalusto siirtyi teollisuusalueelle, koska asvalttia pitkin he pääsevät sinne, Barabash jatkoi.

Barabashin mukaan kaupunkiin tehdään 30–40 "massiivista" iskua pommeilla ja rypäleammuksilla joka päivä.

Kaupungin ympäristössä on käyty raskaita taisteluja toista kuukautta.

Avdijivka sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä venäläisten hallussa olevasta Donetskin kaupungista.

Venäjä ja Ukraina kertoivat myös kumpikin tuhonneensa vastapuolen taistelulennokkeja perjantain vastaisena yönä.

15.29: Suuri valiokunta tapasi Ukrainan EU-yhdentymisen valiokunnan etäyhteydellä

Eduskunnan suuri valiokunta ja Ukrainan parlamentissa toimiva Ukrainan EU-yhdentymisen valiokunta keskustelivat tänään etäyhteydellä Ukrainan tilanteesta ja maan EU-jäsenyystiestä. Keskustelu käytiin eduskunnan tiedotteen mukaan ukrainalaisten aloitteesta.

Euroopan komissio antoi laajentumispaketissaan 8. marraskuuta suosituksen liittymisneuvotteluiden aloittamisesta Ukrainan ja myös Moldovan kanssa. Myös kansanedustajien keskustelussa tänään nousivat esille Ukrainan edistyminen jäsenyyden edellyttämissä uudistuksissa ja maan vahva sitoutuminen Eurooppaan.

– Ukrainalaisilla on täysi oikeus saada itse päättää maansa tulevaisuudesta. Keskustelussa kävi hyvin selväksi, että ukrainalaiset ovat valinneet Euroopan ja haluavat olla samaa yhteisöä toisten eurooppalaisten demokratioiden kanssa, suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto toteaa.

 Autton mukaan on selvää, että Ukrainalla on vielä edessään paljon työtä EU-jäsenyyden ehtojen täyttämiseksi. Eduskunnan tiedotteen mukaan epäilystä niiden täyttämisestä ei kuitenkaan ole.

14.55: Saksa: Uusi Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä saapuu Ukrainaan tänä talvena

Saksa toimittaa aiemmin luvatun Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän tänä talvena, kertoi Saksan Ukrainan-suurlähettiläs Martin Jaeger Ukrinformin haastattelussa tänään.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz lupasi järjestelmän alun perin 5. lokakuuta, mutta hän ei antanut aikataulua sen toimittamiselle. (Reuters)

Lisää perjantain tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat