Venäläisiltä uusi hyökkäysaalto Avdijivkaan: "Kymmeniä massiivisia iskuja joka päivä" – MTV seuraa sotaa

Ukraina iski Venäjän hallitsemaan lentotukikohtaan 0:39
Katso video! Ukraina iski Venäjän hallinnoimaan lentotukikohtaan

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 24. marraskuuta 2023. 

  • Helsingissä osoitettiin Ukrainalle tukea tuhotun venäläistankin ympärillä

  • Ukrainan ilmapuolustus kertoo ampuneensa yön aikana alas kaikki 14 Venäjän laukaisemaa dronea.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.08:Venäläisiltä uusi hyökkäysaalto Avdijivkaan

Ukrainassa venäläiset ovat aloittaneet uuden hyökkäyksen Avdijivkan kaupunkiin maan itäosassa, kertoo kaupungin sotilashallintoa johtava Vitali Barabash.

Barabashin mukaan Venäjän kolmas hyökkäysaalto on alkanut.

– He käyttävät runsaasti jalkaväkeä. Kalusto siirtyi teollisuusalueelle, koska asvalttia pitkin he pääsevät sinne, Barabash jatkoi.

Barabashin mukaan kaupunkiin tehdään 30–40 "massiivista" iskua pommeilla ja rypäleammuksilla joka päivä.

Kaupungin ympäristössä on käyty raskaita taisteluja toista kuukautta.

Avdijivka sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä venäläisten hallussa olevasta Donetskin kaupungista.

Venäjä ja Ukraina kertoivat myös kumpikin tuhonneensa vastapuolen taistelulennokkeja perjantain vastaisena yönä.

15.29: Suuri valiokunta tapasi Ukrainan EU-yhdentymisen valiokunnan etäyhteydellä

Eduskunnan suuri valiokunta ja Ukrainan parlamentissa toimiva Ukrainan EU-yhdentymisen valiokunta keskustelivat tänään etäyhteydellä Ukrainan tilanteesta ja maan EU-jäsenyystiestä. Keskustelu käytiin eduskunnan tiedotteen mukaan ukrainalaisten aloitteesta.

Euroopan komissio antoi laajentumispaketissaan 8. marraskuuta suosituksen liittymisneuvotteluiden aloittamisesta Ukrainan ja myös Moldovan kanssa. Myös kansanedustajien keskustelussa tänään nousivat esille Ukrainan edistyminen jäsenyyden edellyttämissä uudistuksissa ja maan vahva sitoutuminen Eurooppaan.

– Ukrainalaisilla on täysi oikeus saada itse päättää maansa tulevaisuudesta. Keskustelussa kävi hyvin selväksi, että ukrainalaiset ovat valinneet Euroopan ja haluavat olla samaa yhteisöä toisten eurooppalaisten demokratioiden kanssa, suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto toteaa.

 Autton mukaan on selvää, että Ukrainalla on vielä edessään paljon työtä EU-jäsenyyden ehtojen täyttämiseksi. Eduskunnan tiedotteen mukaan epäilystä niiden täyttämisestä ei kuitenkaan ole.

14.55: Saksa: Uusi Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä saapuu Ukrainaan tänä talvena

Saksa toimittaa aiemmin luvatun Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän tänä talvena, kertoi Saksan Ukrainan-suurlähettiläs Martin Jaeger Ukrinformin haastattelussa tänään.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz lupasi järjestelmän alun perin 5. lokakuuta, mutta hän ei antanut aikataulua sen toimittamiselle. (Reuters)

7.43: Putin vierailee Valko-Venäjällä

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Valko-Venäjällä osallistuakseen kollektiivisen turvallisuusjärjestön (CSTO) huippukokoukseen Minskissä, ilmoitti Kremlin lehdistöpalvelu 23. marraskuuta.

CSTO on Venäjän, Armenian, Kazakstanin, Kirgisian, Valko-Venäjän ja Tadžikistanin välinen sotilasliitto, joka perustettiin vuonna 2002.

Kokouksessa oli määrä keskustella "kollektiivisen turvallisuusjärjestelmän edelleen parantamisesta".

Edellisen kerran Putin saapui viralliselle vierailulle Valko-Venäjälle joulukuussa 2022.

Torstai 23. marraskuuta

21.33: BBC: Kadonneiden ukrainalaislasten jäljet johtava Putinin lähipiiriin

BBC kertoi aiemmin tänään, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskeinen poliittinen liittolainen on adoptoinut ukrainalaisesta lastenkodista siepatun lapsen. 

BBC:n Panorama-ohjelmassa esitellään asikirjoja, joiden mukaan venäläinen poliitikko Sergei Mironov mainitaan kaksivuotiasta tyttöä koskevissa adoptiotiedoissa. Britannian yleisradioyhtiön mukaan tytön vei Sergei Mironovin nykyinen aviopuoliso vuonna 2022. BBC:n tietojen mukaan tytön henkilöllisyys muutettiin Venäjällä.

– Margarita Prokopenko on nimetty uudelleen Marina Mironovaksi adoptioisänsä Sergei Mironovin mukaan. Hänen syntymäpaikakseen on merkitty Podolsk, BBC:n Panorama-ohjelma ja ukrainalainen ihmisoikeustutkija ovat saaneet selville.

Mironov on brittilehti Guardianin mukaan kieltänyt BBC:n väitteet. Hän kutsui tutkimusta "hysteeriseksi valheeksi, jonka Ukrainan erikoispalvelut ja niiden länsimaiset kuraattorit ovat saaneet aikaan". 

Mirovo ei kuitenkaan kommentoinut BBC:n raportin yksityiskohtia. 

21.21: Ukraina: Venäjä lähettää aalloittain sotilaita Avdiivkan kaupunkiin 

Avdiivkasta on tullut symboli raastavalle sodalle, jossa kumpikaan osapuoli ei ole saanut aikaan ratkaisevaa läpimurtoa yli vuoteen, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Venäjän kärsimistä tappioista huolimatta, se ei kuitenkaan osoittanut merkkejä luovuttamisesta.

– Pellot ovat täynnä ruumiita", kertoi ukrainalaissotilas Oleksandr uutistoimisto AFP:lle. 

Ukrainalaissotilaan mukaan venäläiset käyttävät uuvuttamistaktiikkaa. 

– He yrittävät uuvuttaa linjamme jatkuvilla hyökkäysaalloilla, sotilas arvioi.

Lisää torstain tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat