Sodan loppua ei näkyvissä aseavusta huolimatta – "Voi jatkua vuosia"

Kuinka pitkään sota Ukrainassa voi vielä kestää? – tässä tuoreimmat tiedot sodasta 6:51
Kuinka pitkään sota Ukrainassa voi vielä kestää? – tässä tuoreimmat tiedot sodasta

Sotaa Ukrainassa käydään jo neljättä kuukautta, eikä sodan loppua ei ole näkyvissä. Taistelut ovat muuttuneet uuvutustaisteluiksi ja siirtyneet Ukrainan itäisiin osiin.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa arvioi, että sota voi jatkua varmasti vuosiakin, jos sota jatkuu uuvutus- tai kulutussotana.

– Aikaulottuvuuden arviointi on kuitenkin hyvin hankalaa.

Pihlajamaan mukaan uuvutus- tai kulutussodassa on kyse siitä, että osapuolet uuvuttavat jatkuvasti toisiaan, eikä kummallakaan ei ole voimaa ratkaisuun.

Miksi Ukraina kertoo tietoja tappiostaan?

Pihlajamaan mukaan eräs tulkinta voi olla se, että Ukraina pyrkii viestimään erityisesti länsimaille sodan mittakaavasta.

– Muistuttaa länttä siitä, että aseapua tulee jatkaa edelleen. Sitä ei voi keskeyttää, vaikka kenties mielenkiinto sodan seurantaa kohtaan lännessä alkaa ajoittain hiipua.

Venäjäkin kokee varmasti suuria tappioita, mutta määristä on vaikea sanoa, Pihlajamaa sanoo.

Kulutussodassa hänen mukaansa tappioita tulee puolelle kuin puolelle.

Pihlajamaa vastaa, että myös kulkutaudeilla, esimerkiksi koleralla voi olla vaikutusta paikallisesti, mutta laajemmat ja käänteentekevät vaikutukset ovat hänestä kaukaa haettuja ajatuksia tällä hetkellä.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Paikallisia vastahyökkäyksiä

Pihlajamaa sanoo, että Ukrainan vastahyökkäyksiä on nähty Hersonin suunnalla, Izjumin seudulla, itäisissä osissa Ukrainaa sekä aiemmin keväällä Harkovan alueella.

– (Ukrainalaisten) Vastahyökkäykset ovat olleet hyvin paikallisia ja tyrehtyneet yleensä muutaman päivän jälkeen.

Pihlajamaa arvioi, että Herson voi olla ukrainalaisjoukoille helpompi tavoite, sillä tiettävästi Venäjän painopiste on tällä hetkellä Luhanskin alueella. Laajemmasta operatiivisesta vastahyökkäyksestä ei Pihlajamaan mukaan ole vielä merkkejä.

– Toki tällainen laajempi vastahyökkäys on oikeastaan ainoa keino, jolla Ukraina pystyisi ajamaan pois venäläisjoukkoja, sen valtaamilta alueilta. Jos ja kun he (ukrainalaiset) haluavat kääntää tilannetta edukseen, niin tähän suuntaan heidän on varmaan ajan mittaan pyrittävä, jos vain rahkeita siihen riittää.


Lue myös:

    Uusimmat