Venäjän kaasutoimitukset Suomeen katkenneet – energiajätti vaati maksamaan kaasusta ruplissa

Suomi aikoo varautua venäläiskaasun loppumiseen LNG-terminaalilla 4:39
Katso myös: Suomi aikoo varautua venäläiskaasun loppumiseen LNG-terminaalilla

Maakaasun toimitukset Venäjältä Suomeen ovat katkenneet tänään aamuseitsemältä, tiedottaa Gasum.

Maakaasua Suomeen tuova yhtiö Gasum kertoo, että se toimittaa tästä päivästä lähtien maakaasua kesäkauden ajan Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä.

Gasumin kaasuverkon alueella sijaitsevat liikenteen kaasutankkausasemat toimivat myös normaalisti.

Venäläisen kaasun tuonnin lopettamisen taustalla ovat Gasumin ja Gazpromin väliset sopimuskiistat. Venäläinen energiajätti on muun muassa vaatinut Gasumia maksamaan kaasusta ruplissa, mihin Gasum ei ole suostunut.

Vanhanen ei usko putken enää avautuvan

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan kaasun tuonnin katkeaminen Venäjältä ei ole Suomen energiajärjestelmän kannalta suuri asia. Yksittäisille yhtiöille se voi aiheuttaa vaikeuksia mutta ei vielä lähikuukausina.

Suomeen tuodusta maakaasusta noin 90 prosenttia on tullut Venäjältä, mutta sen osuus koko teollisuuden energiankulutuksesta on vain kuusi prosenttia.Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtajan Riku Huttusen mukaan erityisesti metsä- ja kemianteollisuuden yritykset käyttävät toiminnassaan maakaasua.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että kaasuputki Venäjältä ei tule enää avautumaan. Hän sanoi, että tällä on laitoskohtaisia vaikutuksia. Sen sijaan sähkön osalta hän uskoi Suomen pärjäävän helposti.

– Jos ei oma tuotanto riitä, saamme sitä muualta Euroopasta ostettua. Hintaan sillä on ilman muuta vaikutusta.

Venäläinen kaasu saadaan korvattua

Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiön Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä arvioi, että Suomessa maakaasun kysyntä on viime viikkoina ollut noin 40 gigawattituntia. Hänen mukaansa tämä määrä pystytään tuomaan hyvin myös Balticconnector-putkea pitkin.

Lisäksi Gasgridin kerrottiin eilen solmineen kymmenen vuoden sopimuksen yhdysvaltalaisen Excelerate Energy -yhtiön kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta. Yhtiön terminaalilaiva Exemplar tulee näillä näkymin kuluvan vuoden lopulla Suomen etelärannikolle turvaamaan etenkin teollisuuden kaasunsaantia.

Terminaalilaiva toimii niin, että sinne tuotu nesteytetty maakaasu höyrystetään laivalla ja syötetään sitten Suomen siirtoverkkoon. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan alus tulee käytännössä mahdollistamaan Suomen irtautumisen venäläisestä energiasta.

Uutista täydennetty eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) kommentilla. 

Lue myös:

    Uusimmat