Väite: Suomalaisaseita päätynyt Venäjän armeijalle pakotteista huolimatta

Riihimäellä valmistettuja aseita on päätynyt Venäjän armeijan käyttöön EU:n vuonna 2014 asettamasta vientikiellosta huolimatta, väittävät tutkivaan journalismiin erikoistuneet ulkomaalaismediat.

Venäläinen The Insider ja italialainen IrpiMedia väittävät tällä viikolla julkaisemissaan artikkeleissa, että Riihimäellä toimivan suomalaisen Sakon eli Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiön valmistavia aseita olisi päätynyt Venäjän armeijan käyttöön.

Lehdet kirjoittavat, että asekauppa italialaisten CD Europe S.R.L:n ja Beretta-konsernin sekä Venäjän välillä ei ole päättynyt siitä huolimatta, että Euroopan unioni päätti asevientikiellosta Venäjälle jo vuonna 2014, jolloin Krimi liitettiin Venäjään.

Sako toimii Suomessa, mutta sen omistaa Beretta-konserni.

Lehdet kertovat, että aseiden vienti Venäjälle on jatkunut edelleen myös koko Ukrainan sodan ajan, vaikka vientikielto edellyttää, ettei yhtäkään Euroopassa valmistettua asetta saisi päästää Venäjälle, edes siviilikäyttöön.

Yli 6000 tuliasetta ja yli miljoona patruunaa

IrpiMedia- ja The Insider-lehdet perustavat väitteensä muun muassa analysoimiinsa Venäjän hallituksen tuontitodistuksiin.

IrpiMedia kertoo, että sen saamien tietojen mukaan yhteensä 6 254 Italiassa valmistettua tai italialaisten merkkien omistamaa kivääriä ja pistoolia sekä 1 107 600 patruunaa on saapunut Venäjälle 24. helmikuuta 2022 jälkeen. Ne olivat enimmäkseen metsästysaseita, mutta on myös sotilaallisia puoliautomaattisia pistooleja ja sniper-kiväärejä.

The Insider kertoo, että Venäjä on saanut kahden sotavuoden aikana Benelli-, Beretta-, Beretta Benelli Iberica-, Sako-, Stoeger- sekä Tikka-kiväärejä ja Norma-, RWS- ja Sako-patruunoja.

Näistä tuotemerkeistä Sako ja Tikka ovat Suomessa toimivan Sakon valmistamia.

Medioiden mukaan aseiden ja patruunojen vienti Venäjälle tapahtuu asemyyjä Mikhail Khubutianin omistamien yritysten välityksellä.

Näin Sakon toimitusjohtaja kommentoi väitteitä Iltalehdelle

Sakon toimitusjohta Raimo Karjalainen kommentoi Iltalehdelle kuulleensa The Insiderin ja Irpimedian esittämistä väitteistä, mutta kiisti sen, että Sakon aseita olisi päätynyt Venäjälle ja Venäjän asevoimien käyttöön.

The Insider kuitenkin väittää, että Suomessa valmistettujen aseiden päätymisestä Venäjälle on löytynyt viitteitä myös esimerkiksi itseään sotareporttereiksi kutsuvien Telegram-viesteistä.

Lehti mainitsee muun muasssa Big Battle Panda -nimimerkkiä käyttävän henkilön kirjoittaneen Telegramissa Omut-tarkka-ampujaryhmän taisteluoperaatioista, joissa olisi käytetty suomalaisia Tikka Hunter -kiväärejä.

Lehti kertoo myös tarkka-ampujille suunnatusta sotilasturnauksesta, jossa olisi Telegramiin lisätyn videon mukaan käytetty suomalaisia Sako-kiväärejä.

Lue myös:

    Uusimmat