Venäjällä vangittuna oleva Brittney Griner vetoaa presidenttiin – otteita kirjeestä julki: "Olen kauhuissani, että saatan olla täällä ikuisesti"

Venäjällä vangittuna oleva yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner, 31, on lähettänyt kirjeen Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille. Griner anoo käsin kirjoitetussa kirjeessä Bidenilta maksimaalista apua.

Griner pidätettiin helmikuussa Moskovan lentokentällä, kun hänen matkatavaroistaan löytyi kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakan patruunoita. Maailman parhaisiin naiskoripalloilijoihin lukeutuvaa Grineria uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeustuomio huumeiden salakuljettamisesta.

Yhdysvaltain viranomaiset uskovat, että Grineria käytetään poliittisena pelinappulana. Hänen oikeudenkäyntinsä alkoi perjantaina Moskovassa.

"Vapaus merkitsee minulle tänä vuonna jotain täysin muuta"

Griner on myös lähettänyt tuoreeltaan kirjeen Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenille. Se toimitettiin Grinerin edustajien mukaan Valkoiseen taloon maanantaiaamuna.

Grinerin edustajat ovat jakaneet osan kirjeen sisällöstä The Guardianille.

– Ymmärrän, että sinulla on paljon tekemistä, mutta älä unohda minua ja muita vankeja. Ole hyvä ja tee kaikkesi saadaksesi meidät kotiin, Griner kirjoittaa.

Griner viittaa kirjeessä 4. heinäkuuta vietettävään Yhdysvaltain itsenäisyyspäivään ja mainitsee myös isänsä palveluksen Yhdysvaltain merijalkaväessä.

– Heinäkuun 4. päivänä perheemme kunnioittaa tavallisesti niiden miesten palvelusta, jotka taistelivat vapautemme puolesta, mukaan lukien isäni, joka on Vietnamin sodan veteraani.

– On satuttavaa ajatella, miten yleensä vietän tätä päivää, koska vapaus merkitsee minulle tänä vuonna jotain täysin muuta.

"Yhdysvaltain hallitus jatkaa aggressiivista työtä"

Grinerin edustaja sanoi, että kirje kokonaisuudessaan on tarkoitus pitää yksityisenä. The Guardian sai siitä silti pysäyttäviä osuuksia.

– Kun istun täällä venäläisessä vankilassa yksin ajatusteni kanssa ja ilman vaimoni, perheeni, ystävieni, olympiapaidan tai muiden saavutusten suojaa, olen kauhuissani, että saan olla täällä ikuisesti.

Griner kirjoitti myös äänestäneensä Bideniä viimeisimmissä presidentinvaaleissa.

– Uskon sinuun. Minulla on vielä niin paljon hyvää tehtävänä vapaudessa, jonka palauttamisessa voit auttaa. Kaipaan vaimoani! Kaipaan perhettäni! Kaipaan joukkuekavereitani! Minua satuttaa tietää, että he kärsivät niin paljon nyt. Olen kiitollinen kaikesta, mitä voit tällä hetkellä tehdä saadaksesi minut kotiin.

Valkoinen talo toisti maanantaina näkemyksensä siitä, että Venäjä pitää Grineriä väärin perustein vankina. Tiedotteessa tuotiin esiin, että presidentti Biden on tehnyt selväksi, että "kaikki ulkomailla panttivankeina pidetyt tai väärin perustein pidätetyt Yhdysvaltain kansalaiset" on vapautettava, Griner mukaan lukien.

– Yhdysvaltain hallitus jatkaa aggressiivista työtä – käyttäen kaikkia mahdollisia keinoja – saadakseen hänet kotiin.

Tiedotteessa kerrottiin, että presidentin tiimi on säännöllisesti yhteydessä Grinerin perheeseen ja tulee tukemaan perhettä.

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari

Griner on voittanut urallaan muun muassa kaksi olympiakultaa, kaksi maailmanmestaruutta, WNBA:n mestaruuden ja yliopistosarja NCAA:n mestaruuden.

Hän on edustanut WNBA-liigassa Phoenix Mercurya ja pelannut harjoituskaudella monina vuosina talvisin Venäjällä UMMC Jekaterinburgissa.

Lue myös:

    Uusimmat