Venäjällä tänään laajoja mielenosoituksia – näin osallistujia ohjeistetaan: "Maski estää tunnistamisen, vaatekerrokset auttavat pamppuja vastaan"

Venäjällä nuorten demokratialiike Vesna (Kevät) on laatinut mielenosoittajille yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten tänään lauantaina järjestettäviin liikekannallepanoa vastustaviin mielenosoituksiin kannattaa varautua.

1:56
Venäjällä on protestoitu Putinin osittaisen liikekannallepanon jälkeen, Videolla omaiset hyvästelevät läheisiään.

Vesna-liike yhdessä muiden sotaa vastustavien järjestöjen ja organisaatioiden kanssa järjestää laajoja protesteja eri puolilla Venäjää lauantaina kello 17 paikallista aikaa. Vesnan Telegram-kanavan mukaan mielenosoituksia järjestetään kymmenissä kaupungeissa halki Venäjän aina Tyynenmeren rannalla sijaitsevaa Vladivostokia myöten.

Mielenosoituksissa vastustetaan presidentti Vladimir Putinin keskiviikkona ilmoittamaa osittaista liikekannallepanoa. Aiemmin tällä viikolla järjestetyissä mielenosoituksissa on pidätetty jo ainakin yli 1400 ihmistä.

Vesna-liike pyrkii jakamaan tietoa mielenosoituksista laajasti eri kanavissa. Venäläisiä kehotetaan ilmaisemaan mielipiteensä liikekannallepanosta ”voimakkaasti ja näkyvästi”. Mielenosoitukseen kehotetaan ottamaan mukaan kylttejä, ja protestin aikana voi laulaa laulua tai huutaa iskulauseita.

Mielenosoittajille jaetaan tarkat turvallisuusohjeet

Vesna ja muut mielenosoituksen järjestämiseen osallistuvat tahot ovat laatineet osallistujille turvallisuusohjeet, jotta pidätyksiltä, väkivallalta ja muilta mahdollisilta seuraamuksilta voitaisiin välttyä mahdollisimman hyvin.  

Osallistujia kehotetaan pukeutumaan huomiotaherättämömiin ja mitäänsanomattomiin vaatteisiin, jotta ihmistä ei voida tunnistaa niiden perusteella. Lisäksi kaikkia kehotetaan käyttämään kasvomaskia ja hattua tai pipoa, sillä niiden avulla ihmisten tunnistaminen kameroista muuttuu huomattavasti vaikeammaksi.  

Osallistujia kehotetaan saapumaan mielenosoituksiin maateitse. Metroa tai taksia ei suositella käytettäväksi. Ennen tai jälkeen mielenosoituksen ei suositella korttimaksujen tai matkakortin käyttöä, sillä niiden avulla ihminen voidaan paikantaa.

Puhelimet ohjeistetaan tyhjentämään tai suojaamaan kaksinkertaisella tunnistuksella, jotta kiinniotettaessa niistä ei voida saada henkilön yhteystietoja, kuvamateriaalia tai muuta henkilökohtaista tietoa, jota voitaisiin käyttää henkilöä vastaan.

Kerrospukeutuminen suojaa pampun iskuilta

Mielenosoittajien vaarana ovat muun muassa poliisien käyttämät pamput ja etälamauttimet.

Pampulta suojautumisessa auttaa ohjeiden mukaan runsas kerrospukeutuminen, sillä se pehmentää iskua. Etälamauttimia varten ohjeistetaan pukeutumaan niin, että mahdollisimman vähän ihoa jää paljaaksi.

Mahdolliseen kyynelkaasun käyttöön varaudutaan kylteillä, jotka voi tarvittaessa nostaa kasvojen suojaksi. Mielenosoittajia neuvotaan olemaan kuitenkin provosoitumatta tai ajautumatta konfliktiin poliisin kanssa sekä pitämään huolta toisistaan.

Pidätetyksi joutuessa osallistujia muistutetaan siitä, että poliisille on perustuslain mukaan kerrottava ainoastaan omassa passissa olevat tiedot. Muiden tietojen osalta henkilöllä on oikeus vaieta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja