Venäjällä suututtiin MTV:n haastattelusta: "Järjetön uhkavaatimus"

Pitkäaikainen diplomaatti Jaakko Iloniemi kertoo, millaisena hän näkee suhteet Venäjään ja mitä Bidenin vierailu Suomeen merkitsee 3:00
Video: Katso ministeri Jaakko Iloniemen Venäjällä kritisoitu MTV Uutisten haastattelu.

Venäjällä on laajalti suututtu MTV Uutisten tekemästä diplomaatti Jaakko Iloniemen haastattelusta.

Haastattelussa Iloniemi muun muassa totesi, että Suomen ja Venäjän välit ovat "huonoimmassa jamassa" vuosikymmeniin.

Suhteiden surkea tila johtuu Iloniemen mukaan Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Paremmat ajat ovat mahdollisia, mutta ne edellyttävät "suuria poliittisia muutoksia Venäjällä", Iloniemi sanoi maanantaina julkaistussa haastattelussa.

Venäjällä tämä on tulkittu niin, että Suomi sekaantuu Venäjän sisäisiin asioihin. Venäläisreaktioista kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Venäläisen Top War -median mukaan Suomesta on tullut Nato-jäsenyyden myötä Yhdysvaltain satelliittivaltio.

Osa venäläismedioista vaikuttaa myös erehtyneen Iloniemen asemasta. Pitkän uran diplomaattina tehnyt Iloniemi sai ministerin arvonimen vuonna 1994, mutta Venäjällä häntä on tekstien perusteella joissain paikoissa pidetty hallituksen ministerinä.

Miksi Venäjällä suututtiin diplomaatti Jaakko Iloniemen MTV:lle antamasta haastattelusta? 5:43
Miksi Venäjällä suututtiin diplomaatti Jaakko Iloniemen MTV:lle antamasta haastattelusta?

Kekkonen takaisin

Venäjän kansainvälisten suhteiden komitean varapuheenjohtaja Vladimir Dzhabarov totesi Iloniemen kommenttien hymyilyttäneen.

– Voisin kysyä, haluaisiko Iloniemi tehdä poliittisia muutoksia Suomessa ja palauttaa suhteet sellaisiksi, millaisia ne olivat presidentti Urho Kekkosen aikaan? Dzhabarov sanoi venäläismedialle.

Kekkosen valtakauden ulko- ja sisäpolitiikkaa on tapana kuvata suomettuneeksi, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että Neuvostoliitolla oli huomattava määrä vaikutusvaltaa Suomen politiikkaan.

Dzhabarovin lausunnoissa on myös pari virhettä. Hänen mukaansa 10 miljoonan asukkaan Suomen ei tulisi neuvoa 150 miljoonan asukkaan kansaa. Suomen asukasluku pyörii 5,5 miljoonan paikkeilla.

Lisäksi Dzhabarov sanoo Venäjän "palauttaneen" Suomelle itsenäisyyden toisen maailmansodan jälkeen. Väite ei pidä paikkaansa, vaan Suomi säilytti itsenäisyytensä koko toisen maailmansodan ajan.

"Järjetön uhkavaatimus"

Venäjän duuman jäsen Dmitry Belik pitää Iloniemen kommentteja absurdeina ja "järjettömänä uhkavaatimuksena". Belikin mukaan Venäjä määrittää itse politiikkansa.

– Suomen ei tule asettaa asian suhteen minkäänlaisia ehtoja, hän sanoi Regnum-sivuston mukaan.

Belikin mielestä Suomi voi syyttää Venäjän ja Suomen huonoista suhteista vain itseään. Kaiken lisäksi Suomi päätti liittyä Natoon vähät välittämättä Venäjän mielipiteestä Belik sanoo.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on aiemmin todennut, että Venäjä toivoo hyvien Suomen-suhteiden palautuvan, kun "russofobian aiheuttama sokeus" väistyy.

Ministeri Jaakko Iloniemi pitää Bidenin vierailua tunnustuksena Suomelle 7:36
Katso pidempi versio ministeri Iloniemen haastattelusta.

Lue myös:

    Uusimmat