MTV Uutiset seurasi sotaa Ukrainassa 18. lokakuuta

Venäjä hyökkää häikäilemättä siviilikohteisiin – taisteleeko Valko-Venäjä rinnalla? 8:59
Venäjä hyökkää häikäilemättä siviilikohteisiin – taisteleeko Valko-Venäjä rinnalla? Vieraana MPKK:n apulaissotilasprofessori Antti Paronen.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 18. lokakuuta. 

  • Venäjä iski eilen maanantaina lennokeilla Kiovaan, ainakin neljä kuoli
  • Ukrainan mukaan Venäjä tekee lennokki-iskujaan iranilaisilla aseilla
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Seuranta tässä artikkelissa on päättynyt. Tuoreet tiedot Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa löydät tästä artikkelista.

22.41: Venäjän armeija aikoo evakuoida siviiliväestön Hersonista

Venäjän armeija valmistautuu evakuoimaan siviiliväestön miehittämästään Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa.

Asiasta kertoi Venäjän televisiossa kenraali Sergei Surovikin, joka äskettäin nimitettiin johtamaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Viime viikolla alueen miehityshallinnon johtaja pyysi Venäjältä apua siviilien evakuoimiseen alueelta.

Lähellä Krimin niemimaata sijaitseva Herson on yksi Ukrainan alueista, jotka Venäjän presidentti Vladimir Putin on laittomasti liittänyt Venäjään.

Ukraina kertoi tällä viikolla saaneensa haltuunsa viisi aluetta Hersonissa.

Venäjän nimittämä aluejohtaja Vladimir Saldo kertoi, että siviilit lähetetään Krimin niemimaalle, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014.

21.56: Iran kiistää lähettävänsä Venäjälle aseita Ukrainan käyttöä

Iranin viranomaiset kiistävät tiedot, joiden mukaan maa lähettää aseita Venäjälle Ukrainassa käytettäväksi, uutisoi CNN.

Esimerkiksi uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin Iranin toimittavan lisää lennokkeja ja ohjuksia Venäjälle. 

– Iran on aina vastustanut Ukrainan sodan jatkumista, sanoi Iranin ulkoministeriön tiedottaja Nasser Kanaani. 

Kanaani sanoi, että Iran on valmis neuvottelemaan Ukrainan kanssa asian ratkaisemiseksi.

20.21: Lavrov: Venäjä saattaa vähentää diplomaattista läsnäoloa länsimaissa

Venäjä saattaa vähentää diplomaattista läsnäoloa länsimaissa, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Lavrov kertoi asiasta puhuessaan ulkoministeriön uusille työntekijöille tiistaina.

Hänen mukaansa Venäjän kannattaa rakentaa suhteita muualle maailmaan Venäjän ja länsimaiden suhteiden nykytilan valossa. Kehittyvät maat sekä Aasiassa että Afrikassa tarvitsevat lisähuomiota, hän sanoi.

Venäjän suhteet länteen ovat tulehtuneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa ja länsimaiden asetettua pakotteita Venäjälle hyökkäyksen johdosta.

20.00: Nato toimittaa Ukrainalle ilmapuolustusjärjestelmiä

Uutistoimisto Reutersin mukaan Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo sotilasliiton toimittavan ilmapuolustusjärjestelmiä Ukrainalle. Niiden on tarkoitus auttaa maata puolustamaan itseään iranilaisvalmisteisia lennokkeja vastaan, joilla Venäjä on hyökännyt eri osiin maata viime aikoina.

– Tärkeintä, mitä me voimme tehdä, on täyttää liittolaisten lupaukset ja toimittaa enemmän ilmapuolustusjärjestelmiä, Stoltenberg totesi tänään tiistaina Berliinissä pidetyssä turvallisuuskokouksessa.

19.36: Venäjän mukaan tekninen vika johti hävittäjän maahansyöksyyn asuinalueella – ainakin 15 ihmistä kuollut

Venäjän viranomaisten mukaan tekninen vika johti hävittäjän maahansyöksyyn asuinalueella maanantaina. Maahansyöksyn yhteydessä syttyneessä tulipalossa kuoli ainakin 15 ihmistä, viranomaiset kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan. Loukkaantuneita on melkein parikymmentä.

Su-34-kone syöksyi maahan asuinalueella Jeiskin kaupungissa maan lounaisosassa lähellä Ukrainan rajaa ja aiheutti tulipalon yhdeksänkerroksisessa asuinrakennuksessa.

Koneen kaksi lentäjää käyttivät heittoistuinta ja selvisivät hengissä.

Harjoituslennolla olleeseen koneeseen tuli toimintahäiriö, kun toinen sen moottoreista syttyi tuleen nousuvaiheessa. Koneen syöksyttyä asuinalueelle sen polttoainesäiliökin syttyi tuleen.

Venäjän tutkintakomitea sanoi aloittaneensa rikostutkinnan tapauksesta.

18.42: Ukraina: Sähköt katkesivat yli tuhannessa kaupungissa

Ukraina kertoo sähköjen katkenneen yhteensä yli tuhannessa kaupungissa ja kylässä ympäri maata tänään, kun Kiovaan ja useisiin muihin kohteisiin Ukrainassa tehtiin iskuja.

Sähkökatkoja oli myös Dnipropetrovskin, Harkovan, Donetskin ja Hersonin alueilla.

17.57: Iran myy lisää lennokkeja Venäjälle, Ukraina katkaisee kaikki diplomaattiset suhteet Iraniin 

Kansainvälisen uutistoimisto Reutersin mukaan Iran toimittaa lisää lennokkeja ja ohjuksia. Reuters kertoo, että Iran olisi solminut asesopimuksen Venäjän kanssa 6. lokakuuta, kun Iranin ensimmäinen varapresidentti Mohammad Mokhber ja useat virkamiehet vierailivat Venäjällä.

Tietolähteenä Reutersilla on iranilaisdiplomaatteja.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi aiemmin tänään, että esittää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille kaikkien diplomaattisuhteiden katkaisemista Iraniin.

Aiemmin Washington Post uutisoi, kuinka Iran toimittaa Venäjälle aseita. Lue lisää tästä.

17.05: Peskov: Kreml ei ole asettanut päätöspäivämäärää osittaiselle liikekannallepanolle

Kreml ei ole asettanut osittaiselle liikekannallepanolle päätöspäivämäärää, vaikka jopa 40 aluetta on saanut liikekannallepanotehtävät päätökseen tähän päivään mennessä.

Liikekannallepano voidaan päättää vain presidentin asetuksella, kommentoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

15.35: Peskov: Kremlillä ei ole tietoa iranilaislennokkien käytöstä

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovinmukaan Venäjän hallinnolla ei ole tietoa iranilaislennokkien käytöstä Ukrainassa.

Peskov kommentoi asiaa kysyttäessä tiedotustilaisuudessa. Hän lisäsi, että käytössä on venäläistä teknologiaa ja ohjeisti, että kaikki iranilaislennokkeja koskevat jatkokysymykset pitäisi esittää maan puolustusministerille.

Ukraina on sanonut, että Venäjä on käyttänyt sodassa iranilaisvalmisteisia lennokkeja ja vaatinut, että Irania vastaan asetetaan tämän vuoksi pakotteita.

14.25: Kiovan iskujen uhriluku nousee

The Kyiv Independentin mukaan kuolonuhrien määrä Venäjän eilen Kiovaan tekemän hyökkäyksen jälkeen on noussut viranomaisten mukaan viiteen.

Pelastusviranomaiset ovat löytäneet iäkkään naisen ruumiin Kiovan keskustassa sijaitsevasta asunnosta. Etsintä- ja pelastusoperaatio jatkuu edelleen, kertoo kaupungin pormestari Vitali Klitschko.

Kyseessä on jo iskujen viides kuolonuhri. Isku tehtiin iranilaisvalmisteisilla Shahed-135-lennokeilla.

12.57: Syyttäjä: Kaksi kuollut tiistain iskuissa Kiovassa

Kiovan syyttäjälaitoksen mukaan Venäjän iskuissa Kiovaan on tiistaina kuollut kaksi henkilöä. Lisäksi yhden henkilön kerrotaan loukkaantuneen.

Maan presidentin kanslian apulaispäällikön Kyrylo Tymoshenkon mukaan iskut olivat kohdistuneet Kiovan alueella sijaitsevaan voimalaitokseen.

Myös muualla maassa tehtyjä iskuja on viranomaisten mukaan kohdistettu energialaitoksiin. Iskut ovat aiheuttaneet sähkökatkoja, ja ainakin Kiovassa ja Dniprossa sähköt olivat edelleen aamupäivästä poikki monin paikoin.

11.49: Zelenskyi: 30 prosenttia Ukrainan voimalaitoksista tuhottu viikossa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan 30 prosenttia maan voimalaitoksista on tuhottu Venäjän iskuissa lokakuun 10. päivästä lähtien.

Zelenskyin mukaan tämä on aiheuttanut laajoja sähkökatkoja ympäri Ukrainaa.

– Mitään tilaa neuvotteluille Putinin hallinnon kanssa ei ole jäljellä, Zelenskyi kirjoittaa.

9.20: Räjähdyksiä kuultu Kiovassa ja muissa kaupungeissa

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiovassa on kuultu tiistaiaamuna räjähdyksiä. Savua on nähty nousevan kaupungin pohjoisosissa. Presidentin avustajan mukaan "energiakohteeseen" on osunut kolme iskua, Reuters kertoo. 

Myös useisiin muihin ukrainalaisiin kaupunkeihin on ukrainalaisviranomaisten mukaan tehty jälleen iskuja. Asiasta uutisoivan Guardianin mukaan viranomaiset olivat aamulla ennen yhdeksään raportoineet iskuista Kryvyi Rihin, Dnipron, Harkovan ja Mykolajivin kaupunkeihin.

Myöhemmin Ukraina kertoi, että myös pääkaupunki Kiovaan on isketty. Maan presidentin kanslian apulaispäällikön Kyrylo Tymoshenkon mukaan iskut olivat kohdistuneet Kiovan alueella sijaitsevaan voimalaitokseen. Myös Kiovan pormestari Vitali Klitshko on kertonut viestipalvelu Telegramissa Kiovassa aamulla havaitusta räjähdyksistä. 

Zhytomyrin pormestarin mukaan kaupunki on ilman sähköä ja vettä tiistaiaamun hyökkäysten jäljiltä.

Päivitetty kello 10.52.

9.17: Ukraina: Venäjä kaapannut kaksi Zaporizhzhjan ydinvoimalan johtohenkilöä

Ukrainan valtion energiayhtiö Energoatom syyttää Venäjää kahden Zaporizhzhjan ydinvoimalan johtohenkilön kaappaamisesta.

Yhtiön mukaan voimalan informaatioteknologiajohtaja Oleh Kostyukov ja apulaisjohtaja Oleh Oshek pidätettiin maanantaina.

– Tällä hetkellä emme tiedä mitään heidän olinpaikastaan tai kunnostaan, yhtiö sanoi lausunnossaan.

8.44: Blinken: Kylmän sodan jälkeinen aika on tullut päätökseensä

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan sota Ukrainassa on tuonut kylmän sodan jälkeisen ajan päätökseensä. Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa puhuneen Blinkenin mukaan meneillään on tiivis kilpailu siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu, ja hänen mukaansa tämän kilpailun keskiössä on teknologia.

Blinkenilta kysyttiin tilaisuudessa muun muassa tiedoista, joiden mukaan Venäjä käyttää Ukrainassa iranilaisia lennokkeja. Ulkoministerin mukaan lennokkien käyttö on merkki kasvaneesta epätoivosta.

Blinkenin kommenteista uutisoi muun muassa Guardian. (STT)

7.07: Naton Stoltenberg: EU:ssa ja osassa Nato-maita käsitellään seurauksia Iranille Venäjän sodan tukemisesta 

EU:ssa ja osassa Naton jäsenmaita käsitellään nyt seuraamuksia Iranille, kertoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Kyse on Iranin kerrotusta tuesta Venäjän sotatoimille.

Esillä on ollut tietoja Iranin Venäjälle toimittamista droneista, joiden toimittamisen Iran on kiistänyt.

Lisäksi viikonloppuna Washington Post -lehti uutisoi viranomaislähteidensä perusteella, että Iran olisi aikeissa toimittaa Venäjälle myös lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia.

Stoltenberg puhui asiasta maanantaina järjestön päämajassa Brysselissä STT:n ja Ruotsin uutistoimiston TT:n yhteishaastattelussa.

5.10: Venäläisviranomaisten tiedot maahansyöksyn uhriluvuista vaihtelevat

Venäjällä eilen asuinalueella tapahtuneen hävittäjän maahansyöksyn yhteydessä syttyneessä tulipalossa kuoli ainakin 13 ihmistä. Asiasta kertovat venäläiset uutistoimistot ministeriöiden antamien tietojen perusteella.

Kuolleiden joukossa on uutistoimisto Reutersin mukaan kolme lasta.

Esimerkiksi uutistoimisto Tassille asiasta kertoo lähde häätilaministeriön viestinnästä.

Yön aikana uhriluvun kerrottiin ensin olleen kolme ja sitten kuusi, kun eilen lukema oli neljä. Nyt etsintä on hätätilaministeriön mukaan saatu päätökseen.

Syytä uhrilukujen eroavaisuudelle venäläisviranomaiset eivät antaneet. 

Koneen kaksi lentäjää käyttivät heittoistuinta ja selvisivät hengissä.

Video näyttää hetken, kun venäläishävittäjä osuu kerrostaloon 0:59
Video näyttää hetken, kun hävittäjä osuu kerrostaloon

Maahansyöksy aiheutti tulipalon yhdeksänkerroksisessa asuintalossa.

Su-34-kone syöksyi maahan Jeiskin kaupungissa maan lounaisosassa lähellä Ukrainan rajaa. Venäjän puolustusministeriön mukaan kone oli lähtenyt harjoituslennolle sotilaskentältä Venäjän eteläisessä sotilaspiirissä.

Koneeseen oli tullut toimintahäiriö, kun toinen sen moottoreista syttyi tuleen nousuvaiheessa. Koneen syöksyttyä asuinalueen pihalle sen polttoainesäiliö oli ministeriön mukaan syttynyt tuleen.

Venäjän tutkintakomitea sanoi aloittaneensa rikostutkinnan ja lähettäneensä paikalle tutkijoita.

Jeisk sijaitsee Asovanmeren rannalla vastapäätä Venäjän miehittämää aluetta eteläisessä Ukrainassa.

Päivitetty kello 6.05 ja 7.15: Päivitetty tieto uhriluvuista.

Maanantai 17.10.

23.00: Pentagon ja EU harkitsevat Starlinkin rahoittamista Ukrainalle

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon harkitsee Elon Muskin Starlink-satelliittiverkon kustantamista Ukrainalle, kertoo Politico.

Financial Times puolestaan kertoo, että EU punnitsee verkon rahoittamista Ukrainalle. 

Satelliittiverkko on auttanut Ukrainaa palauttamaan nettiyhteydet maahan.

Musk sanoi perjantaina, ettei voisi loputtomasti rahoittaa verkkoa Ukrainaan. Viikonloppuna Musk kuitenkin laimensi lausuntoaan, ja sanoi jatkavansa palvelun rahoittamista.

Musk on muutenkin ollut otsikoissa lausunnoistaan, joita on tulkittu Venäjä-mielisiksi.

22.39: Zelenskyi: Venäjä käynnistänyt uuden aallon lennokki-iskuja

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot ovat käynnistäneet uuden aallon lennokki-iskuja.

Videoviestissään Zelenskyi sanoo, että joitakin miehittämättömiä lennokkeja on ammuttu alas.

Hän ei kuitenkaan sanonut, missä lennokki-iskuja on käynnissä.

Venäjä ampui maanantaina aamulla kymmeniä lennokkeja useisiin Ukrainan kaupunkeihin. Iskut ovat tappaneet useita ihmisiä.

21.25: Kertaus maanantain tapahtumista

Venäjä iski maanantaina aamulla ruuhka-aikaan lennokein Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Ukrainan mukaan suurin osa iranilaisvalmisteisista lennokeista saatiin ammuttua alas.

Iskuissa kuoli ainakin neljä ihmistä, joukossa lasta odottanut pariskunta.

Venäjä kohdisti iskuja infrastruktuuriin myös muualla maassa. Ukrainan sisäministerin mukaan iskuissa ei ole vältytty kuolonuhreilta.

Kiovan reunamilla havaittiin lennokkeja myös maanantaina ilalla, ja ilmatorjunnan raportoitiin olleen käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat