Venäjällä ennennäkemätön oikeudenkäynti: Sosiaaliviranomaisia syytetään lasten adoption sallimisesta homoparille – puute laissa tekee tapauksesta erityisen kiemuraisen

Venäjällä on alkanut erikoinen oikeuskäsittely, jossa sosiaaliviranomaisia syytetään huolimattomuudesta ja heitteillepanosta heidän sallittuaan homoparin adoptoida kaksi lasta vuonna 2010. Tällaista oikeudenkäyntiä Venäjällä ei ole ennen nähty, kertoo uutistoimisto France24.

Juttu on juridisesti kiemurainen. Venäjän lakien mukaan adoptio on kielletty Venäjällä asuvilta ulkomaisilta homopareilta, joiden parisuhde on rekisteröity. Venäjän laki ei kuitenkaan tunnusta rekisteröityä parisuhdetta, joten siellä ei ole olemassa lakipykälää, joka kieltäisi adoption rekisteröidyssä parisuhteessa.

Tapausta tutkiva komitea katsoo silti, että lapset adoptoineet homomiehet ovat syyllistyneet näyttämään esimerkkiä lapsille ”ei-perinteisistä arvoista”, joka puolestaan on laitonta. Tätä samaa – joskin paljon kiisteltyä – lakia on käytetty perusteena sille, että gay pride -tapahtumia on saatu peruutettua.

Jos viranomaiset todetaan syyllisiksi, heitä odottaa joko sakkotuomio tai yhdyskuntapalvelu.

Adoptiota ei vielä ole peruutettu, mutta mikäli viranomaiset todetaan syyllisiksi, siitä voi seurata adoption peruutus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja