Venäjään erikoistunut toimittaja: Rohkeus kasvaa naapurimaassamme

Toimittaja-kirjailija Susanna Niinivaaran mielestä Venäjän on mielenkiintoinen yhteiskunta, koska se on vielä keskeneräinen.

Viimeisimmässä Kirjapiiri-ohjelman jaksossa 21. joulukuuta paneudutaan itäisen naapurimaamme politiikkaan. Erkki Tuomiojan vieraaksi saapuu Venäjään erikoistunut toimittaja Susanna Niinivaara, joka on kirjoittanut teoksen Venäjän viides ilmansuunta.

– Teokseni kertoo poliittisesta liikehdinnästä Venäjällä joulukuun 2011 duuman vaalien jälkeen. Kirja on kirjoitettu reportaasimuotoon, koska olen koulutukseltani ja ammatiltani toimittaja, Niinivaara sanoo.

– Kirja liikkuu neljän ilmansuunnan mukaan, ja yksi niistä on valta eli Moskova. Loput ilmansuunnat ovat provinssi, lähellä ja kaukana.

Niinivaara uskoo, että pelko on vähenemässä Venäjällä ja rohkeus astumassa esiin. Tämä oli hänen mielestään erityisen hyvin nähtävillä suuressa mielenosoituksessa vuonna 2011 duuman vaalien jälkeen. Ihmiset eivät pelänneet kertoa omin kasvoin Facebookissa, että aikovat osallistua mielenosoitukseen. Kirjaa varten Niinivaara matkusti Venäjällä Moskovan lisäksi muun muassa Murmanskissa ja Petroskoissa.

Mikä sinua kiehtoo Venäjässä?

– Toimittajan näkökulmasta sellaiset yhteiskunnat ovat kiinnostavia, jotka eivät ole vielä valmiita. Venäjällä on tapahtunut suuria ja merkittäviä muutoksia, hän sanoo.

Muun muassa Helsingin Sanomien toimittajana työskennellyt Niinivaara kertoo olevansa melko moniruokainen lukija.

– Olen lukijanana itse aika armollinen siten, että luen sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Pidän kirjallisuudesta, joka on tehty tosissaan. Venäläisestä kirjallisuudesta pidän Anton Tsehovista, Anna Ahmatovasta ja Ldjumila Ulitskajasta. Olen hiukan huono lukemaan runoja, mutta pidän Sirkka Turkan runoista, Niinivaara kertoo.

Katso Kirjapiiri AVAlla lauantaina kello 17:30 ja näe, mitä muuta Susanna Niinivaara kertoo Venäjästä!

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat