Mainos

Venäjä yrittää pelastaa yhden tehtaan kaupunkejaan

Venäjä yrittää elvyttää kuihtuvia teollisuustaajamiaan erityisellä tukipaketilla. Venäjällä on noin 400 niin sanottua yhden tehtaan kaupunkia, jotka on aikoinaan valjastettu kukin yhden teollisuudenalan tuotantoon.

Nyt nämä kaupungit ovat vaikeuksissa: muun muassa teräs- ja autoteollisuuden ongelmat ovat vieneet kokonaisia kaupunkeja kerralla köyhyysloukkuun.

Esimerkiksi Parfinon kaupunki oli Neuvostoliitossa kuuluisa liki satavuotiaasta vaneritehtaastaan. Markkinataloutta vaneritehdas ei kuitenkaan kestänyt, ja 2 000 ihmistä jäi äskettäin kerralla työttömiksi. Muita yrityksiä alueella ei käytännössä ole.

- Kun tehdas toimi, se ylläpiti koko paikkakuntaa. Pienyrittäjyyttä ei koskaan syntynyt, se täytyy suoraan sanoa. Meillähän oli vaneritehdas, ja väki sai hyvää palkkaa, Parfinon varahallintojohtaja Nikolai Ivanov kertoo.

Yhden työnantajan kaupunkeja nimitetään Venäjällä "monogorodeiksi" eli yhden asian kaupungeiksi. Niitä on jopa satoja entisen Neuvostoliiton peruina, ja useimpien tilanne on nykyään joko heikko tai suorastaan epätoivoinen.

Tällaisia kaupunkeja yritetään nyt pelastaa noin 200 miljardin euron tukipaketin avulla. Valtion erityistukea saa noin 200 "monogorodia" ensi vuonna.

Kahdenkymmenen syrjäisen taajaman osalta tilanne on kuitenkin niin paha, että niissä valmistaudutaan jo väestön siirtoon.

Katso Mirja Sipisen raportti Parfinosta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.