Venäjä voi kohdistaa kybervaikuttamista terveydenhoitoon – pahimmassa tapauksessa voisi johtaa kuolemiin

Venäjän kyberiskukyky ei ole purrut Ukrainaan – Mikko Hyppönen ja Jarno Limnéll analysoivat­­ 17:15
Katso myös: Venäjän kyberiskukyky ei ole purrut Ukrainaan – Mikko Hyppönen ja Jarno Limnéll analysoivat

Kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnéllin mukaan uhkat ja riskit pitää tiedostaa, mutta Suomessa on varauduttu hyvin.

Mitä kaikkea kyberhyökkäykset voivat pitää sisällään, kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnéll?

– Yksinkertaisimmillaan kyse voi olla palvelunestohyökkäyksistä. Vakavimmillaan kyse voi olla kriittisen infrastruktuurin lamauttamisesta.

Miten pahaksi tilanne voi mennä?

– Ikävimmillään tilanne voi olla silloin, kun esimerkiksi tietojärjestelmät menevät lukkoon. Jos vaikkapa terveydenhuollossa ei pääse hoitosuunnitelmiin tai potilaskertomuksiin käsiksi, niin siinä voi olla ihmishenget vaarassa.

Ovatko sähkökatkot mahdollisia?

– Periaatteessa kyllä. Samanaikaisesti sanoisin, että energia-ala on suojautunut hyvin.

Mitkä ovat kriittisimpiä kohteita?

– Uskon, että keihäänkärkinä vaikuttamisessa ovat informaatio-operaatiot ja kyberhyökkäykset. Kyberhyökkäysten vakavimpina kohteina nostan suomalaisessa yhteiskunnassa viisi aluetta esille. Energiantuotanto ja energianjakelu. Finanssimaailma. Terveydenhuolto. Teleoperaattorit, eli tahot, jotka vastaavat tietoliikenneyhteyksistä. Lisäksi media.

Voisiko tulla jopa kuolonuhreja?

– Pahimmillaan kyllä. Siihenkin pitää varautua, ja miettiä, mitkä ovat poliittiset vastatoimet siinä hetkessä. Toisaalta pyrin välttämään luomasta kyberpaniikkia. Ilman muuta uhkat ja riskit pitää tiedostaa ja niihin varautua, mutta samanaikaisesti Suomessa on varauduttu hyvin.

Milloin Venäjä todennäköisimmin kohdistaisi Suomeen vakavaa vihamielistä kybertoimintaa?

– Tässä hetkessä oikeastaan milloin vain. Viime viikolla alkoi ajankohtaiselonteon käsittely, joka käytännössä tulee viemään Suomen Nato-jäseneksi. Nyt on niitä hetkiä elämässä, jolloin Venäjän suunnalta saattaa olla odotettavissa melkein mitä vaan.

Jokaisen on siis syytä varautua?

– Ei ole syytä hyssytellä, mutta ei ole myöskään tarvetta panikoida. Uskon vahvasti siihen, että kun nyt avoimesti kerrotaan, että erilaista ikävää toimintaa – osin varmaan yllättävääkin – on Venäjän suunnalta tulossa, niin me pragmaattiset suomalaiset toteamme, että selvä: antaa tulla, kyllä me pärjäämme. Ja ihan varmasti pärjäämmekin.

Voit katsoa Limnéllin haastattelun Kauppalehden sivuilta. 

Lue myös:

    Uusimmat