Mainos

Venäjä viettää itsenäisyyspäivää

Venäjällä on tänään vietetty itsenäisyyspäivää ilman suuria tapahtumia ja juhlia. Monet venäläiset eivät edes tarkkaan muista, minkä tapahtuman johdosta juhlapäivää vietetään. Juhlan aihe on tasan 10 vuotta sitten hyväksytty itsenäisyysjulistus.

Venäjä

Venäjän kansanedustajien kokous julisti silloin maan itsenäiseksi ilman, että julistuksen toteutumisesta olisi ollut mitään varmuutta. Kysymyksessä oli Venäjän federaation johtoon valitun Boris Jeltsinin ja Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatshovin välinen valtataistelu.

Jeltsin halusi korostaa Venäjän asemaa Neuvostoliitossa ja samalla vahvistaa omaa valtaansa. Monet muut neuvostotasavallat olivat myös julistautuneet itsenäisiksi mutta Neuvostoliitosta irtautumaan pyrkivät vain Baltian tasavallat. Venäjä itsenäistyi todellisuudessa vasta yli vuosi julistuksen jälkeen. Elokuussa 1991 tehtiin yritys syrjäyttää Gorbatshov Neuvostoliiton johdosta, ja Jeltsin käytti tilannetta hyväkseen ottamalla Venäjällä todellisen vallan itselleen. Samalla koko Neuvostoliitto hajosi.

Venäjän itsenäisyyspäivää vietettiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 1992 Jeltsinin määräyksestä. Päivä on vapaapäivä mutta mitään suuria juhlia tai karnevaaleja ei silloin järjestetä. Monet eivät edes tiedä, mistä juhlapäivästä on kysymys.

Myös tänä vuonna juhlallisuudet ovat olleet vaatimattomat. Kremlissä järjestettiin juhlavastaanotto, ja presidentti Vladimir Putin jakoi valtion palkinnot viime vuonna menestyneille kulttuurihenkilöille. Tavallinen kansa vietti vapaapäivää kesämökeillä, katukahviloissa tai kotonaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.