Venäjä valmistautuu testaamaan "lentävää Tšernobyliä" – nämä satelliittikuvat osoittavat testin lähestyvän

Venäjä valmistautuu testaamaan “lentävää Tšernobyliä” – tältä se näyttää sateliittikuvista 0:45
Venäjä valmistautuu testaamaan “lentävää Tšernobyliä” – tältä laukaisupaikka näyttää sateliittikuvista.

Yhdysvaltalaismedia CNN:n julkaisemat satelliittikuvat kertovan Venäjän valmistautuvan testaamaan ydinkärjen sisältävää kauko-ohjattavaa ohjusta.

Elokuun 16. päivä otetuista satelliittikuvista on vahvasti syytä epäillä, että testi on käynnistymässä, kertoo CNN:lle kuvia analysoinut Middleburyn instituutin asevarusteluun erikoistunut tutkija.

Asiantuntijoiden antama lempinimi ”Lentävä Tšernobyl” kumpuaa ohjukseen liittyvistä vaaroista ja sen jykevästä ydinkärjestä. Ohjuksessa ei tiettävästi ole tiettyä kantamaa ja se pystyy välttämään vastapuolen armeijan tutkia.

– Järjestelmä herättää kysymyksiä, voiko se toimia onnistuneesti. Testi voi aiheuttaa vaaraa ympäristölle ja ihmisten terveydelle, kertoo Middleburyn Instituutin asiantuntija Jeffrey Lewis.

Venäjän epäonnistunut ohjustesti elokuussa 2019 vaati viiden sotilasteknologian parissa työskennelleiden hengen. Lewisin mukaan Vienanmereen pudonnutta ohjusta ei yritetty nostaa. Hän uskoo, että sillä saattaisi olla tekemistä tulevan ydinohjuksen kehittämisessä.

Laukaisukeskus sijaitsee Novaja Zemljan sotilastukikohdassa Pohjoisella jäämerellä.

Katso yllä olevalta videolta, miltä laukaisukeskus näyttää.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat