Venäjä sulkee Suomen toimipisteet Murmanskissa ja Petroskoissa – suurlähettiläs kutsuttiin puhutteluun

Venäjä irtisanoo Suomen Murmanskin ja Petroskoin toimipisteiden perustamissopimuksen, vahvistaa Suomen ulkoministeriö.

Suomen ulkoministeriön mukaan Venäjä sulkee myös oman toimipisteensä Lappeenrannassa.

Murmanskin ja Petroskoin toimipisteet toimivat Suomen Pietarin-pääkonsulaatin alaisuudessa.

Venäjä ilmoitti asiasta Suomen Moskovan-suurlähettiläälle Antti Helanterälle

Venäjä kertoi myös antaneensa asiasta Suomelle nootin.

Nootti on yleinen diplomaattisen kirjeenvaihdon muoto ulkoministeriöiden ja ulkovaltojen edustustojen välillä tai edustustojen kesken.

Suomi on sulkenut Murmanskin- ja Petroskoin-toimipisteet tilapäisesti aiemmin tänä vuonna. Murmanskin-toimipiste suljettiin tammikuussa, ja Petroskoin-toimipisteen toiminta keskeytettiin toistaiseksi huhtikuussa.

Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Suomen Moskovan-suurlähettiläs Helanterä kutsuttiin 30. toukokuuta Venäjän ulkoministeriöön ja hänelle ilmoitettiin, että Venäjä on päättänyt sulkea Venäjän suurlähetystön Lappeenrannan toimiston 1. heinäkuuta.

Suomi on sulkenut Murmanskin- ja Petroskoin-toimipisteet tilapäisesti aiemmin tänä vuonna. Murmanskin-toimipiste suljettiin tammikuussa, ja Petroskoin-toimipisteen toiminta keskeytettiin toistaiseksi huhtikuussa.

Suomi luopunut sotilaallisesta liittoutumattomuudesta

Venäjän ulkoministeriön mukaan Venäjä päätti vähentää keskinäistä konsuliedustustojen läsnäoloa, koska nykyinen tilanne ei vastaa tämänhetkistä Venäjän ja Suomen välisten suhteiden tasoa.

– Täysi vastuu tilanteesta on Suomen puolella, Venäjän ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Venäjän päätös johtuu lausunnon mukaan Suomen harjoittamasta vastakkainasettelusta Venäjää kohtaan, mikä on aiheuttanut vakavaa vahinkoa Venäjän ja Suomen suhteille.

Samaan aikaan Suomi on Venäjän ulkoministeriön mukaan luopunut perinteisestä sotilaallisesta liittoutumattomuudesta ja liittynyt Natoon, joka ei peittele Venäjän vastaista suhtautumistaan.

Venäjä on aiemmin jäädyttänyt Suomen edustustojen pankkitilit Venäjällä. Suomi sai tiedon asiasta 27. huhtikuuta, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiedotustilaisuudessa 17. toukokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat