Venäjä sanoi torjuneensa Ukrainan lennokki-iskut Moskovaan ja Krimille

Silminnäkijä kuvasi drone-iskun Moskovassa 1:52

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi sunnuntaina sodan olevan matkalla Venäjän alueelle.

Venäjä sanoi sunnuntaina torjuneensa yön aikana 25 ukrainalaislennokin iskun miehittämälleen Krimin niemimaalle. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Venäjän puolustusministeriön mukaan kuusitoista ukrainalaista miehittämätöntä ilma-alusta tuhottiin ilmapuolustuksella. Yhdeksän lennokkia tuhottiin Venäjän mukaan elektronisen sodankäynnin keinoin ja ne putosivat Mustaanmereen.

Moskovassa Venäjä puolestaan pudotti kolme ukrainalaista droonia varhain aamulla, puolustusministeriö ilmoitti AFP:n mukaan. Ministeriön mukaan yksi drooni tuhoutui ilmassa ilmapuolustusjärjestelmillä ja kaksi muuta "tukahdutettiin elektronisella sodankäynnillä", minkä jälkeen ne putosivat rakennusten päälle. Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin mukaan Moskovan läheisyydessä sijaitseva Vnukovon kansainvälinen lentoasema suljettiin ja lennot ohjattiin muille lentokentille.

AFP uutisoi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin varoittaneen sunnuntaina, että sota on asteittain kulkeutumassa Venäjän alueelle, sen symbolisiin keskuksiin ja sotilastukikohtiin.

Ukrainan koillisosassa sijaitsevassa Sumyn kaupungissa ainakin yksi siviili kuoli lauantai-iltana Venäjän ohjusiskussa, sanoi kansallinen poliisi. Lisäksi ainakin viiden ihmisen kerrottiin haavoittuneen.

Brittitiedustelu: Wagnerin raskaan kaluston kohtalo epäselvä

Britannian sotilastiedustelu kertoi sunnuntaina, että palkkasotilasyhtiö Wagnerin Ukrainassa käyttämän raskaan kaluston kohtalo on epäselvä. Brittitiedustelun mukaan on realistinen mahdollisuus, että Wagner on joutunut palauttamaan raskaan kaluston Venäjän armeijalle.

Tselin sotilasleirille Valko-Venäjän keskiosissa on saapunut parin viime viikon aikana ainakin useita tuhansia Wagner-sotilaita ja satoja ajoneuvoja mutta ilmeisesti vain vähän panssaroituja taisteluajoneuvoja, tiedustelukatsauksessa kerrotaan. Raskas kalusto ja esimerkiksi ilmakuljetuskalusto ovat brittitiedustelun arvion mukaan keskeisiä Wagnerin taistelukyvylle tulevaisuudessa.

Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin mukaan yli sata Wagnerin Valko-Venäjällä olevaa taistelijaa on siirtynyt lähelle Puolan ja Liettuan rajaa niin kutsutun Suwalkin käytävän tuntumaan. Morawieckin kommenteista uutisoivat muiden muassa CNN ja BBC.

Morawieckin mukaan Wagnerin jäsenet saattavat yrittää soluttautua EU-alueelle tekeytymällä siirtolaisiksi.

Vajaan sadan kilometrin pituinen Suwalkin käytävä Puolan ja Liettuan rajalla erottaa Valko-Venäjän Itämeren rannikolla sijaitsevasta Kaliningradin alueesta, joka on Venäjän hallussa.

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka on aiemmin kiistänyt provosoivansa pakolaiskriisiä Euroopassa houkuttelemalla ihmisiä EU-maiden rajoille.

Lue myös:

    Uusimmat