Mainos

Venäjä-professori lataa: Suomettumisväite verrattavissa maanpetokseen

Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavaisen mukaan Suomen ulkopoliittinen johto on hyvin perillä Venäjän politiikasta. 

Vihavainen vieraili aamulla MTV:n Huomenta Suomessa. Hän muun muassa kritisoi viime aikaista keskustelua Suomen idänpolitiikasta. 

Entinen ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi syyskuussa Financial Times -lehdelle pitävänsä Fennovoiman ydinvoimaluvan hyväksymistä merkkinä Suomen ulkopolitiikan suomettumisesta. Venäläinen Rosatom on mukana Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa. Niinistön mukaan Suomen ulkopolitiikkaa ohjaa varovainen tahto toimia kuten Venäjä haluaa.

Vihavainen vastaa tiukasti MTV:n Huomenta Suomessa esitettyyn olemmeko rähmällään itään -kysymykseen:

– Täytyy sanoa, kuten joku tunnettu kirjailija, että jos joku käyttää sanaa suomettuminen, niin se ei ole enää isänmaallinen henkilö, ja jos vielä menee tätä ulkomailla levittämään, niin tämähän on melkein maanpetos. Se on haukkumasana Suomen kansalliselle linjalle.

Vihavainen totesi vielä haastattelussa Huomenta Suomen jälkeen, etät suomettumissanan käyttö ulkomailla ei ole sopivaa. 

– Sehän nyt on aivan törkeä juttu. Ja sehän nyt ilmeisesti perustuu siihen, ettei hän ymmärrä lainkaan mistä on kysymys ja hän katsoo että se oli joku hirveä häpeä tämä Suomen ulkopolitiikka aikoinaan. Suomi hoitaa omia etujaan ja jos se on suomettumista, niin mikäpä siinä, mutta kun tätä asiaa ei yleensä ymmärretä, moittii Vihavainen.

Fennovoiman venäläisestä puolesta syntynyt keskustelu oudoksuttaa muutenkin Vihavaista. Hänen mukaansa venäläisiä voimalaitoksia on Suomessa ollut pitkään. 

–  Se on normaalia taloutta ja voimalat ovat toimineet pitkään ilman ongelmia. Jos lähdetään tekemään hirveätä numeroa siitä, että se on venäläinen voimala, niin mitä muuta se on kuin vetoamista ihmisten Venäjä-pelkoon? 

Suomen tämän hetkinen ulkopoliittinen linja saa Vihavaiselta kehua.

– He ovat hyvin perillä asioista, eivätkä provosoidu, kun provosoidaan. Lähinnä minusta julkinen sana on luonut tällaisen hysterian, jossa ollaan ikään kuin sodan partaalla. Käytetään siihen viittaavia termejä, kuten sotaan varustaudutaan. Se on varmaan tulossa, ei kukaan tiedä miksi, koska ei tässä mitään järkevää syytä ole.

Vihavaisen mukaan Suomen politiikka Venäjää kohtaan on pysynyt muuttumattomana useita vuosikymmeniä, jopa satoja vuosia, joten sitä ei kannata muuttaa.

– Kyllä se tästäkin eteenpäin on varmasti pätevä. Eihän tässä ole meille mitään uutta tapahtunut. Suomen ja Venäjän suhteet säilyvät muuttumattomana, tietenkin EU:n asettamat pakotteet ovat sellainen kauneusvirhe, mutta sille ei voi mitään.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.