Mainos

Venäjä osti Googlelta mainostilaa vaikuttaakseen presidentinvaaleihin – esimerkiksi YouTubea ja Gmailia hyödynnetty

Google on selvittänyt, että venäläiset ovat ostaneet siltä mainostilaa vaikuttaakseen Yhdysvalloissa vuonna 2016 käytyihin presidentinvaaleihin. Aiheesta uutisoi muun muassa Washington Post.

Piilaaksossa sijaitsevalla yritykselle selvisi, että venäläiset henkilöt ovat käyttäneet kymmeniä tuhansia dollareita mainontaan Googlen eri palveluissa, joihin lukeutuu muun muassa YouTube, itse Googlen etsintätyökalu ja Googlen tarjoama sähköpostipalvelu Gmail.

Löytöä pidetään merkittävänä, koska mainoksia ei ole ostettu saman tahon kautta. Tästä on tehty johtopäätös, että Venäjän pyrkimys levittää virheellistä informaatiota on mahdollisesti paljon laajempi ongelma kuin on ennen ymmärretty.

Yhtiö alkoi tutkia asiaa, koska Yhdysvaltojen kongressi painosti teknologiayrityksiä tutkimaan, kuinka paljon venäläiset ovat pyrkineet vaikuttamaan presidentinvaaleihin muun muassa mainonnan kautta.

Google on kuitenkin toistaiseksi onnistunut välttämään samanlaisen syynin, johon sen kilpailija Facebook on joutunut.

Rasististen ajatusten levittämistä ja ehdokkaiden kehumista kaaoksen synnyttämiseksi

Facebook joutui esimerkiksi jakamaan 3000 venäläisten ostamaa mainosta tutkijoiden kanssa. Näitä mainoksia olivat ostaneet tahot, jotka ovat yhdistetty venäläisiin väärää informaatiota jakaviin yrityksiin.

Washington Postin nimettömien lähteiden mukaan jotkut näistä mainoksista ylistivät tiettyjä presidentinvaaliehdokkaita, kuten Donald Trumpia, Bernie Sandersiä ja Jill Steiniä.

Toisten mainosten tarkoituksena taas arvellaan olleen pyrkimys aiheuttaa eripuraa Yhdysvalloissa. Näiden mainosten tarkoituksena oli muun muassa herättää rasistisia ajatuksia.

Facebookin mukaan nämä mainokset tavoittivat noin 10 miljoonaa käyttäjää sen 210 miljoonasta yhdysvaltalaisesta käyttäjästä, jotka kirjautuvat palveluun ainakin kerran kuukaudessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin arvellaan halunneen vaikuttaa vaaleihin esimerkiksi siksi, ettei Hillary Clinton nousisi presidentiksi. Guardianin mukaan Putin muun muassa uskoo, että Clinton on yrittänyt horjuttaa hänen valtaansa.

Guardianissa myös arvellaan, ettei Putinin tarkoituksena välttämättä ollut saada Trumpia valtaan, vaan pelkästään aiheuttaa kaaosta.

Samaa on myös sanonut senaattori Mark R. Warner, joka toimii senaatin tiedustelukomitean varapuheenjohtajana.

Trumpilla on useita ongelmia Venäjään liittyen

1:32

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.