Twitterille suuttunut Trump ottaa askeleen kohti uhkauksiensa toteuttamista –  aikoo allekirjoittaa sosiaaliseen mediaan liittyvän presidentin asetuksen: "Nyt he ovat menneet täysin sekaisin"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo allekirjoittaa tänään presidentin asetuksen sosiaaliseen mediaan liittyen, presidentin avustajat kertoivat toimittajille.Asetuksen sisällöstä ei kerrottu yksityiskohtia, mutta sen uskotaan liittyvän Trumpin kahnaukseen Twitterin kanssa.

– Suuret teknologiayhtiöt käyttävät huomattavaa valtaansa sensuuriin vaalien lähestyessä. Jos niin käy, meillä ei enää ole vapauttamme. En koskaan anna käydä niin! He yrittivät kovasti vuonna 2016 ja hävisivät. Nyt he ovat menneet täysin sekaisin, Trump tviittasi eilen illalla paikallista aikaa ja kehotti sitten seuraamaan, mitä hän aikoo tehdä.

Washington Postin mukaan asetus kumoaisi nykyisen käytännön, jonka mukaan teknologiajätit eivät ole vastuussa sisällöstä, jota käyttäjät niiden alustoille tuottavat.

Lehti perustaa tiedon kahteen nimettömänä esiintyvään lähteeseen, jotka ovat nähneet alustavan version tekstistä. Heidän mukaansa asetusta saatetaan vielä muokata ennen kuin presidentti allekirjoittaa sen.

Nykyisen käytännön vallitessa teknologiayhtiöt ovat voineet moderoida käyttäjien kommentteja, videoita ja muuta sisältöä melko vapaasti pelkäämättä oikeusjuttuja, mutta samalla ne ovat voineet antaa vihapuheen, terroristisen propagandan ja valeuutisten rehottaa alustoillaan.

Presidentin asetuksen vaikutukset sekä internetin sananvapauteen Yhdysvalloissa että teknologiayritysten liiketoimintaan voivat olla mittavat.

Presidentti suuttui faktantarkistuksesta

Trump suuttui Twitterille, kun yhteisöpalvelu merkitsi ensi kertaa presidentin tviitteihin faktantarkistuksesta kertovan sinisen huutomerkin. Sitä klikkaamalla pääsi uutisjuttuihin, jotka kumosivat Trumpin väitteet.

Trump uhkasi keskiviikkona sosiaalisen median toimijoita tiukalla sääntelyllä tai jopa sulkemisella. Hän syytti somealustoja siitä, että ne yrittävät vaientaa konservatiivien äänet.

Kiistan aloittaneessa tviitissä Trump väitti, että postiäänestykset johtavat laajamittaisiin väärinkäytöksiin. Twitter ohjasi kuitenkin uutisjuttuihin, joiden mukaan sellaista ei ole Yhdysvalloissa havaittu.

Postitse äänestämisen lisääminen on Yhdysvalloissa kuuma poliittinen kysymys, sillä sen arvioidaan lisäävän äänestysaktiivisuutta ja hyödyttävän siten demokraattista puoluetta.

Twitteriä ja muita somejättejä on jo pidempään painostettu puuttumaan hanakammin valheelliseen sisältöön alustoillaan. Esimerkiksi Trump on jatkuvasti levittänyt Twitterin kautta valheellisia tietoja. Ennen tätä Twitter ei kuitenkaan ollut harjoittanut faktantarkistusta presidentin tviittien kohdalla.

Twitter-kina voi viedä huomiota koronatilanteelta

Presidentin asetukset ovat Yhdysvaltain presidentin antamia määräyksiä, jotka eivät ole lainsäädäntöä, mutta joilla presidentti voi ohjata valtion virastojen toimintaa.

Kongressi ei voi kumota presidentin asetuksia, mutta se voi lainsäädännöllään tehdä niiden noudattamisen käytännössä mahdottomaksi.

Presidentin asetukset ovat Yhdysvalloissa kiisteltyjä välineitä, sillä jotkut katsovat presidenttien pyrkivän niitä käyttämällä ohittamaan kongressin.

Presidentillä ei ole asiantuntijoiden mukaan oikeutta säännellä Twitteriä, ja amerikkalaismediassa on arvioitu, että kinaaminen Twitterin kanssa on Trumpille keino kääntää huomiota pois maan synkästä koronavirustilanteesta.

Amerikkalaisten tyytyväisyys Trumpin johtajuuteen koronakriisissä on ollut varsin heikolla tasolla, ja Trumpin suosio gallupeissa verrattuna demokraatti Joe Bideniin on ollut huolestuttavan alhaalla marraskuun presidentinvaaleja ajatellen.

Lue myös:

    Uusimmat