Venäjä-mielisten autokulkue käväisi Rautatientorilla - "Tiedän, että käännätte kaiken päälaelleen"

1:58
Venäjän voitonpäivää juhlinut kulkue kävi Rautatieasemalla.

Venäjän voitonpäivää juhlistava kulkue on lähtenyt liikkeelle Porvoosta. Kulkuueseen kuuluu noin 20 autoa ja arviolta 50 henkeä. Moni osallistuja on perunut tulonsa joko uhkausten tai muiden seurausten pelossa.

Kulkue lähti sunnuntaina aamupäivällä liikkeelle Porvoosta ja sen on määrä matkata kohti pääkaupunkiseutua. Kulkueen tarkkaa reittiä ei kerrottu julkisuuteen, koska kulkueeseen osallistuvia on uhkailtu sosiaalisessa mediassa.

Tapahtumassa paikalla ollut lähde kertoo, että jotkut ovat peruneet tulonsa. Hänenkin arvionsa mukaan paikalla on noin 20 autoa.

– Pelätään, että vaikuttaako tämä kaikki oleskelulupiin. Puhutaan kulkueesta kuitenkin "sankaritekona", eli pitää ja täytyy seisoa lujana.

Lähde kuvailee, että tapahtuman osallistujista suurin osa on naisia ja lapsia ja paikalla on enemmän poliiseja kuin osallistujia. Tapahtuman järjestämisessä on ollut hankaluuksia.

– On soiteltu ihmisiä lävitse, ollut epäselvyyksiä missä tavataan ja ketä on tulossa. Minusta tuntuu, että tämä kaikki on kuitenkin yhtä sekasortoa. Aika moni lähtenyt ryhmästä, korostetaan ettei haluta väkivaltaa.

Voitonpäivän juhlintaa ja Venäjän hyökkäyssotaa vastaan osoitetaan mieltä päivän mittaan eri tilaisuuksissa Helsingin keskusta-alueella.

"Lisää on tulossa"

Kulkue saapui Rautatientorille puoli yhdeltä. 

Kulkueessa oli yhdeksän autoa. Autot oli koristeltu erilaisin lipuin. Lisäksi yhdellä mielenosoittajalla oli kyltti, jossa luki: Fuck Nazism. Paikalla oli myös toimittajia ja vastamielenosoittajia.

MTV Uutisten toimittaja yritti käydä jututtamassa autosta noussutta Daria Skippari-Smirnovaa. Skippari-Smirnova on autokulkueen takana olevan suomalais-venäläisen Rufi yhdistyksen puheenjohtaja.

– Tiedän, että käännätte kaiken päälaelleen, Skippari-Smirnova totesi ja ojensi toimittajalle paperin. Paperissa kerrotaan autokulkueen tukevan Venäjän toimia Ukrainassa.

Lähetyksen aikana paikalle saapui yhteensä yhdeksän autoa.

– Lisää on tulossa. Suunnilleen 60 autoa.

Toimittajat ja muut paikallaolijat yrittivät kysyä, minne kulkue jatkaa seuraavaksi.

– Mennään sinne minne pitää.

Hetkeä myöhemmin myös poliisit kävi jututtamassa kulkueen jäseniä, jonka jälkeen kulkue jatkoi hetken kuluttua matkaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja