"Minulla on haulikko" – Suomen Venäjä-mielisten ryhmässä keskustellaan aseiden tuomisesta autokulkueeseen

"Voidaan ottaa aseita mukaan, minulla on haulikko"– Masha jakaa materiaalia Venäjä-mielisten WhatsApp-ryhmästä 2:17
Video ei herkimmille. Masha näyttää: Tällainen on kulkuetta suunnitteleva Venäjä-mielisten WhatsApp-ryhmä.

MTV Uutiset haastatteli venäläistä, joka on mukana Venäjä-mielisten kulkuetta organisoivassa WhatsApp-ryhmässä. Ryhmässä haukutaan ukrainalaisia, lietsotaan propagandaa sekä uhataan tuoda aseita mukaan kulkueeseen.

Helsingin Sanomat kertoi huhtikuun lopulla, että suomalais-venäläinen yhdistys Rufi suunnittelee pääkaupunkiseudun halki kulkevaa autokulkuetta ensi sunnuntaille, 8. toukokuuta. MTV Uutisten haastattelussa poliisi kertoi tänään, että kulkueen toteutuminen on epävarmaa. 

Juttua varten haastateltiin venäläisnaista, jota kutsutaan tässä jutssa Mashaksi. Naisen nimi on muutettu turvallisuussyistä. Masha asuu Suomessa mutta vastustaa Putinia, Venäjää sekä Ukrainan sotaa.

– Noin kaksi viikkoa sitten kuulin, että Suomessa asuvat Venäjä-mieliset ovat järjestämässä jonkinlaista kulkuetta Helsingissä.

– Halusin ottaa selvää siitä, milloin ja miten kulkue tapahtuu. Jos tällainen on estettävissä, on se minun velvollisuuteni, Masha kertoo.

Keskustelua ja uhkailua aseiden tuomisesta mukaan

Masha lähetti MTV Uutisille materiaalia ryhmästä, jossa suunnitellaan viikonloppuna järjestettävää Venäjä-mielistä kulkuetta. Puhe ja sen sisältö ryhmässä on vihamielistä emmekä suosittele videon sisältämien kuvakaappausten katsomista herkimmille.

Jäsenet lähettävät ryhmään kuvia muun muassa aseista. He uhkaavat tuovansa käsiaseita ja pesäpallomailoja kulkueeseen.

– Otetaanko aseita mukaan, eräs keskustelija kyselee.

– Joo voidaan ottaa aseita mukaan.

Ryhmässä eräs miettii, pitäisikö kulkueeseen ottaa mukaan vain laillisia aseita.

– Joo otetaan laillisia aseita. Minulla on haulikko, toinen keskustelija vastaa.

Toinen pohtii, onko erään jäsenen lisäämässä kuvassa esiintyvä ase mitä mallia.

– Onko tämä Makarov-pistooli?

– Ei veljeni osti tämän Virosta metsästyskaupasta. En muista merkkiä.

Ukrainalaisten solvausta, natseiksi haukkumista

Ryhmässä haukutaan ihmisiä natseiksi. Masha pohtii, mahtavatko jäsenet lainkaan tietää mitä natsi terminä edes tarkoittaa.

– Ukrainalaisia haukutaan natseiksi. Ryhmän jäsenet eivät taida ymmärtää koko sanaa. Ajatellaan, että kaikki Venäjää vastustavat ovat natseja.

Masha haluaa jakaa kuvakaappaukset ryhmästä siksi, että ihmiset näkisivät minkälaista keskustelua asioista käydään kulissien takana.

– Ryhmässä demonisoidaan ukrainalaisia. Heitä haukutaan, vähätellään ja uhkaillaan. Nauretaan sille kuinka Ukrainassa haudataan, pahoinpidellään ja murhataan ihmisiä.

– Minusta tuntuu, että ryhmä on varoittava esimerkki siitä, kuinka radikalisoitumista on jo tapahtumassa. Tällaisesta puheesta on tullut normaalia. Aika äärimmäistä menoa.

Katso Mashan haastattelu, sekä kuvat ryhmästä yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat