Venäjä lähetti Suomelle nootin

Suomen pitää muistaa strateginen sijaintinsa – "Tuleeko rauhan vai kauhun Itämeri?" 1:38
Suomen pitää muistaa strateginen sijaintinsa – "Tuleeko rauhan vai kauhun Itämeri?"

Venäjän ulkoministeriö lähetti Suomen ulkoministeriölle nootin, jossa se vaatii vastauksia Helsingissä toimivan Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen tontin ja rakennusten väliaikaisesta jäädyttämisestä. Ylen mukaan ulosottolaitos on kertonut, että keskusta koskeva väliaikaistoimi peruttiin keskiviikkona.

Suomen ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä vahvistettiin STT:lle, että ministeriö on vastaanottanut Venäjän nootin. 

Ylen lainaaman venäläisuutistoimisto Ria Novostin mukaan Venäjä haluaa Suomelta selvitystä, miten ulosottoviraston toiminta korreloi kansainvälisen oikeuden kanssa valtion omaisuuden koskemattomuuteen liittyen.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että Suomen ulosottolaitos oli viikko sitten tekemällään päätöksellä jäädyttänyt keskuksen Nordenskiöldinkatu 1:ssä sijaitsevan tontin ja rakennukset.

Lehden mukaan ulosottolaitos jäädytti lisäksi eri puolilla Helsinkiä seitsemän asunto-osaketta, joilla oli laitoksen mukaan kytkentä Venäjän hyökkäyssodan vuoksi pakotelistattuihin henkilöihin.

Takavarikoimiselle ei ole perusteita

Ylen mukaan ulosottolaitos on kertonut, että keskusta koskeva väliaikaistoimi on peruttu tänään.

Keskuksen jäädytys oli alkujaankin niin sanottu väliaikaistoimi, jonka oli määrä olla voimassa enintään kolme viikkoa. Tänä aikana Venäjän federaatio ei olisi saanut luovuttaa, hävittää tai pantata omaisuutta.

Jäädytyksen aikana ulosottolaitoksen oli puolestaan tarkoitus selvittää, ovatko tontti ja toimistorakennukset pakotelistatun tahon omistuksessa, hallussa tai määräysvallassa.

Ulosottolaitoksen erityistäytäntöönpanon toimintayksikön johtava kihlakunnanvouti Aki Virtanen on kertonut Ylelle, että tämän hetken selvitysten perusteella omaisuuden takavarikoimiselle ei ole perusteita.

Koska STT ei ole saanut ulosottolaitoksen edustajia kiinni, se ei ole saanut omaa vahvistusta keskuksen jäädyttämisen perumisesta. Lisäksi on epäselvää, ovatko asunto-osakkeet mahdollisesti edelleen jäädytettyinä.

Keskuksen kiinteistön arvo ei ole tiedossa

Helsingin Sanomien mukaan tiede- ja kulttuurikeskus jäädytettiin Suomen ulkoministeriön hakemuksesta, jolla ministeriö pyysi EU:n asetuksen täytäntöönpanoa alun perin jo heinäkuussa 2022.

Ulosottolaitos arvioi yleensä päätöksissään jäädytetyn omaisuuden arvon. Helsingin Sanomat uutisoi kuitenkin, että Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen kiinteistön arvo "ei ole tiedossa".

Suomi on jäädyttänyt EU:n Venäjä-pakotelistalla olevien omaisuutta keväästä 2022. Aiemmin takavarikointien ja muiden jäädytysten kohteena on ollut pääasiassa venäläisten oligarkkien omaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat