Pakotelistatuilta venäläisiltä takavarikoitu Suomessa jo 189 miljoonan euron edestä omaisuutta

Suomen viranomaiset ovat takavarikoineet pakotelistattujen venäläisten omaisuutta noin 189 miljoonan euron edestä. Määrä on kasvanut Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana merkittävästi.

Takavarikot koskevat Ulosottolaitoksen mukaan joitakin kymmeniä EU:n pakotelistalla olevia tahoja. Mukana on sekä yksityishenkilöitä että yhteisöjä. 

Erilaisia väliaikaisia tai pysyviä takavarikkoja on juuri nyt voimassa toistasataa. 

– Ulosottomiehen selvitystoimet ovat edenneet ja ne jatkuvat edelleen. Tämä tehtävä on pitkäkestoinen ja vaativa. Lisäksi EU:n pakotelistalle on otettu uusia vastaajia, tilannetta luonnehtii johtava kihlakunnanvouti Aki Virtanen Ulosottolaitokselta.

Takavarikoidun omaisuuden kirjo on laaja. Joukossa on suuri määrä aineettomia varoja, kuten saatavia, osakkeita ja tileillä pidettyjä rahoja.

Takavarikkoon on otettu myös kokonaisia kiinteistöjä, erilaisia teollisuuden raaka-aineita sekä kulku- ja kuljetusvälineitä.

Ulosottolaitos ei salassapitosäännöksiin vedoten kerro yksityiskohtia yksittäisistä takavarikoista tai henkilöistä, joilta omaisuutta on takavarikoitu.

Aiemmin on kuitenkin uutisoitu esimerkiksi Helsinki-hallin, eli entisen Hartwall-areenan venäläisomistusten takavarikosta. Aiheesta kertoi Yle viime keväänä.

Summa kaksinkertaistui kesällä

Alkukesästä arvioitiin, että valtion takavarikkoon on päätynyt venäläisten omaisuutta noin 80 miljoonan euron edestä.

Summa on siis yli kaksinkertaistunut kesän aikana.

Ulosottolaitoksen Virtanen kertoo, myös uusia takavarikkoja voi olla luvassa, etenkin jos Ukrainan sota johtaa vielä uusiin pakotteisiin.

– Selvitystoimet jatkuvat edelleen ja mahdollisesti teemme uusia toimenpiteitä. Lisäksi on mahdollista, että asetuksilla säädetään uusista pakotelistauksista.

Tietoa mahdollisesta uudesta pakotteiden alaisesta omaisuudesta saadaan Virtasen mukaan esimerkiksi eri yrityksiltä.

– Tätä tiedonhankintaa tehdään yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa, ja huomattavaa merkitystä on ilmoitusvelvollisten ulosottomiehelle antamilla tiedoilla ja esimerkiksi elinkeinoelämän antamilla tiedoilla.

Virtasen mukaan osasta Ulosottolaitoksen takavarikoista on valitettu tuomioistuimeen.

Lisää aiheesta illan Asian ytimessä -ohjelmassa Katsomossa ja MTV-kanavalla kello 20.

Lue myös:

    Uusimmat