Puolustusministeriö esti venäläisten kiinteistökaupat Kankaanpäässä – ostajilta epäuskottavia väitteitä

Venäläisten kiinteistökauppojen kieltäminen kokonaan haastavaa 3:15
Näin venäläisten kiinteistökaupasta uutisoitiin lokakuussa.

Venäläisostajat eivät pystyneet esittämään uskottavia väitteitä siitä, mihin tarkoitukseen he kiinteistöä käyttäisivät, kerrotaan Puolustusministeriöstä.

Puolustusministeriö on estänyt Kankaanpäässä sijaitsevan Lohikon entisen vanhainkodin myymisen venäläisomistukseen.

Syynä on se, että puolustusministeriön mukaan kiinteistöä oltaisiin saatettu hyödyntää tavalla, joka vaikeuttaisi "maanpuolustuksen järjestämistä ja alueellisen koskemattomuuden turvaamista".

Vanhainkotikiinteistö sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä varuskunta-alueesta.

– Kankaanpään kaupungilla sekä kunnassa sijaitsevilla kiinteistöillä on erityinen merkitys maanpuolustuksen toimintaedellytysten turvaamisessa, puolustusministeriön tiedotteessa todetaan.

Puolustusministeriön mukaan venäläisostajat eivät esittäneet uskottavia väitteitä siitä, mihin tarkoitukseen he kiinteistöä käyttäisivät.

Ostajaehdokkaat ovat Venäjällä asuvia Venäjän kansalaisia. He kertoivat ministeriölle ensin ostavansa kiinteistön vapaa-ajan käyttöä varten, mutta muuttivat selityksiään käyttötarkoituksesta useaan kertaan.

– Ensimmäiseksi meille kerrottiin, että vapaa-ajan käyttöön. Viimeisin ilmoitettu käyttötarkoitus oli hostellitoiminta, kertoo puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Anu Sallinen.

Entinen vanhainkoti on suuri, yli neljän tuhannen neliömetrin kiinteistö, joka vaatisi remontteja. Sallisen mukaan ostajat esittäneet uskottavaa selitystä siihen, miten he hoitaisivat ja kustantaisivat remontoinnin.

– Se, että näin ison kiinteistön hankkisi vapaa-ajan käyttöä varten, ei kuulosta uskottavalta, Sallinen sanoo.

Sallinen ei halua arvioida, mihin ostajat todellisuudessa olisivat kiinteistöä käyttäneet.

– Kun ei pysty kertomaan uskottavaa selitystä käyttötarkoituksesta niin muodostuu perusteltu epäily, että sitä käytetään johonkin muuhun.

Sallisen mukaan puolustusministeriö on evännyt ulkomaalaisten kiinteistökaupat vain kerran aiemmin. Tuolloin kielteinen päätös johtui lupamaksun laiminlyönnistä, eikä turvallisuushuolista.

Lue myös:

    Uusimmat