Venäjä ei tunnusta Ukrainan uutta hallintoa: "Virhe länsimailta"

Ukrainan uusilla vallanpitäjillä ei näytä olevan toiveita päästä lähiaikoina puheväleihin Venäjän kanssa.

Pääministeri Dmitri Medvedevin mukaan Ukrainassa on tehty aseellinen kapina ja sen tuloksen hyväksyneet länsimaat ovat väärässä.

Jos Kiovassa "kalashnikovien kanssa rehvastelevia kommandopipoja" pidetään Ukrainan hallituksena, Venäjällä on Medvedevin mukaan vaikeuksia työskennellä sellaisen hallituksen kanssa.

- Siellä (Ukrainassa) ei ole ketään, jonka kanssa voisimme kommunikoida. Monien toiminnassa olevien valtaelinten laillisuus herättää suuria epäilyjä, Medvedev sanoi.

Hänen mukaansa Venäjän intressit sekä Venäjän kansalaisten henki ovat uhattuina Ukrainassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole toistaiseksi kommentoinut Ukrainan vallankeikausta.

Ukrainan mahdollisuudet saada Venäjältä loput miljardien dollarien tukipaketista näyttivät maanatain jälkeen yhä epätodennäköisemmältä. Väliaikaishallinto käänsikin katseensa länteen ja sanoi tarvitsevansa jopa 25 miljardia euroa seuraavien kahden vuoden aikana. Ukraina toivoo, että kansainvälinen apukokous järjestetään pian.

Ukrainaa myös huolestuttaa mahdollisuus, että Venäjä korottaa edellisen hallituksen sopimaa halvempaa kaasun hintaa. Ukraina tuo yli puolet kaasustaan Venäjältä. 

Puola: Keskittykää talouteen, ei kostamiseen 

Syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitsh pysyttelee edelleen teillä tietymättömillä, mahdollisesti jossain Krimillä. Ukrainan virkaa toimittavan sisäministerin Arsen Avakovin mukaan Janukovitshia epäillään joukkomurhasta. Rikosepäily liittyy mielenosoittajien kuolemiin viime kuukausien protesteissa.

Naapurimaasta Puolasta muistutettiin, ettei kostaminen ole nyt ukrainalaisten huolenaiheista tärkeimpiä. Pääministeri Donald Tusk kehotti uusia vallanpitäjiä keskittymään talousongelmien ratkaisemiseen.

- Jos vallankumouksen on tarkoitus kantaa hedelmää, se ei voi perustua koston ajatukselle, Tusk muistutti.

EU:n komission mukaan Ukrainan kanssa solmimatta jäänyt kauppa- ja investointisopimus on yhä mahdollista allekirjoittaa. Komission mukaan Ukrainassa pitää kuitenkin järjestää vaalit ennen uusien sopimusten solmimista, vaikka EU tunnustaakin Ukrainan uudet vallanpitäjät.   

Lue myös:

    Uusimmat