Mainos

Venäjä kyseenalaistaa koko MH17-lennon turmatutkinnan: "Venäjää syytettiin jo alusta asti"

1:54

Venäjä pitää kansainvälisen tutkijaryhmän lentoturmaraporttia alusta asti puolueellisena, syyttää Kremlin lehdistöpäällikkö tuoreessa Venäjän ykköskanavan haastattelussa. Venäjä on moittinut tutkijaryhmää mm. siitä, että venäläisen ohjustehtaan Almaz-Antein itse tekemiä räjäytystestejä ei ole otettu huomioon. Suomessa salaisina tehdyt räjäytystestit on myös uutisoitu Venäjän mediassa, mutta niitä on kommentoitu hyvin varovaisesti.

MH17-koneen turmatutkinta on ollut ykkösuutisten joukossa myös Venäjällä. Kremlin mukaan konkreettiset todisteet Venäjän osuudesta puuttuvat, ja tutkinta on ollut alusta lähtien puolueellista.

– Mikäkö tuotti pettymyksen kansainvälisen tutkijaryhmän toiminnassa? Ei tutkintaa voi tehdä niin, että jo etukäteen suljetaan jotkut versiot pois mahdollisuuksista, suomii presidentti Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov Venäjän ykköskanavan haastattelussa.

– Ei tutkintaa voi aloittaa sellaisesta lähtöasetelmasta,  jossa jo muutaman minuutin sisällä onnettomuudesta ihan virallisestikin tietyt valtiot julistivat heti Venäjän syylliseksi. Tällaisista lähtökohdista alkava tutkinta on tuomittu puolueelliseksi, se on tuomittu epäonnistumaan, Peskov jatkaa.

Suomessa tehdyt räjähdystestit on Venäjällä uutisoitu, mutta ei juurikaan kommentoitu. Venäjällä on lähinnä referoitu presidentti Sauli Niinistön eilistä puheenvuoroa. Tiedot ovat lähtöisin suomalaismedioista, eikä niitä ole juuri arvotettu tai analysoitu suuntaan tai toiseen.

Venäläinen ohjusvalmistaja tehnyt omia kokeita

Venäjä on kuitenkin tehnyt myös omia tutkimuksiaan. Buk-ohjuksia valmistava venäläinen asetehdas Almaz-Antei on tehnyt Venäjällä ohjuksilla räjähdystestejä, jotka ovat ilmeisesti vastaavia kuin ne, joita Suomessa on tehty.

Almaz-Antein johtopäätökset ovat kuitenkin päinvastaisia kuin kansainvälisen tutkijaryhmän. Tehtaan mukaan ohjuksen on täytynyt tulla Ukrainan hallituksen kontrolloimalta alueelta. Yhtiö on myös kiistänyt kansainvälisen tutkijaryhmän käsityksen ohjustyypistä.

– Nämä esittämämme tekniset yksityiskohdat on jätetty tutkinnasta pois, moitti johdon neuvonantaja Mihail Malishevsky tiedotustilaisuudessaan.

– Se ei ole aivan oikein.

Lavrov: ”Pyydämmekö anteeksi - mitä?”

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan on tehnyt selväksi ettei Venäjä ole ainakaan toistaiseksi minkäänlaisissa aikeissa myöntää osuutta malesialaiskoneen pudottamiseen.

BBC:n HARDtalk-ohjelman ankkuri Stephen Sackur tivasi Lavrovilta suorassa lähetyksessä, aikooko Venäjä pyytää anteeksi.

– Aikooko pyytää anteeksi – mitä? Lavrov kysyi tymistyneen näköisenä.

– Sitä faktaa, että todisteet osoittavat selvästi että venäläisvalmisteista ohjusjärjestelmää, joka on tullut Venäjältä ja palannut sinne, on käytetty ampumaan alas matkustajakone ja tappamaan 298 ihmistä sen kyydissä, Sackur vastasi kärkevään sävyyn.

– Ensinnäkin selvityksen omankaan logiikan näkökulmasta tutkimukset eivät ole ohi. Heillä on satakunta nimea, jotka eivät kuitenkaan ole syytettyjä, eivät edes todistajia. Joten eipä hypätä johtopäätöksiin, Lavrov näpäytti takaisin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.