Kommentti: Venäjä kiistää edelleen osallisuutensa malesialaiskoneen alasampumiseen – tosiasioiden myöntäminen ei kuulu maan tapoihin

On kulunut jo pian kuusi vuotta siitä, kun 298 ihmistä menetti henkensä Malaysia Airlines -yhtiön koneen alasampumisessa Itä-Ukrainan yllä. Venäjän versio tapahtuneesta ei horju.

Kansainvälinen rikostutkintaryhmä, samoin kuin tutkintasivusto Bellingcat, ovat esittäneet yksityiskohtaisia todisteita siitä, että kone pudotettiin Itä-Ukrainan kapinallisten alueelta laukaistulla Buk-ilmatorjuntaohjuksella. Ohjus kuului Venäjän asevoimien yksikölle. Ryhmä esitteli jopa tarkan reitin, jota pitkin ohjussaattue kulki Venäjältä Ukrainan alueelle. 

Venäjän ulkoministeriön mukaan rikostutkijoiden syytteet ovat esitetyistä todisteista huolimatta täysin perusteettomia. 

Todisteet ovat feikkejä, totesi Venäjän puolustusministeriön tiedottaja, kenraalimajuri Igor Konashenkov.

Vaikka kansainvälisen tutkintaryhmän esittelemissä kuvissa ja videoissa näkyy, että ilmatorjuntaohjusajoneuvo on ensin Venäjällä ja myöhemmin Ukrainassa, Venäjän virallisen kannan mukaan yksikään sen ilmatorjuntajärjestelmistä ei ole koskaan ylittänyt Venäjän ja Ukrainan välistä rajaa. Koneen alasampunut ohjus kuuluu Venäjän mukaan Ukrainan armeijalle. 

Hauki on kala -tyyliset itsestäänselvät ja faktoihin nojautuvat perustelut eivät valitettavasti Venäjän kohdalla toimi.

"Jälleen kerran Venäjään kohdistetaan täysin perusteettomia syytöksiä, joiden tarkoitus on mustamaalata Venäjä kansainvälisen yhteisön silmissä", Venäjän ulkoministeriö kommentoi lausunnossaan viime  kesäkuussa.

Ulkoministeri Sergei Lavrov vertasi malesialaiskoneen alasampumisen venäläisen sotilastiedustelijan Sergei Skripalin myrkyttämissyytöksiin. Lavrovin mukaan siinäkin tapauksessa, kuten niin monessa muussakin, Venäjää on syytetty täysin perusteettomasti Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämisestä.

Vastaavia tapauksia, joissa Venäjä ei tule koskaan myöntämään syyllisyytensä, on lukemattomia. Toiset niistä tulevat julkisuuteen, toiset eivät koskaan näe päivänvaloa.

Mikäli Venäjälle kiusalliset tosiasiat pulpahtavat pintaan, selitys on aina valmiina – syytökset ovat perättömiä ja niitä esittävät pahat länsimaat, joiden tärkein tavoite on kritisoida Venäjää sekä lietsoa russofobiaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja