Brittitiedustelu: Venäläissotilaat taistelevat surkeissa oloissa – MTV seurasi Ukrainan sotaa 5. marraskuuta

Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on 2:07
Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 5. marraskuuta 2023. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Slovakian pääministeri ilmoitti, että sotilasapu Ukrainalle loppuu

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.39: Brittitiedustelu: Venäjän etutlinjan sotilaat surkeissa olosuhteissa – "märkinä päästä varpaisiin""

Brittitiedustelun tuoreimman raportin mukaan venäläissotilaat taistelevat etulinjassa surkeissa olosuhteissa. 

Raportin mukaan sotilaat kertovat olleensa jo useamman viikon ”märkinä päästä varpaisiin” etulinjassa. Erään sotilaan mukaan he eivät voineet edes ”keittää kuppia teetä”, sillä tuli olisi paljastanut olinpaikan. Myös ruoka oli sotilaiden mukaan yksitoikkoista. Sotilaat kertoivat kokemuksistaan Ogakov-kokouksessa Moskovassa.

Brittitiedustelu muistuttaa, että sotilaiden olosuhteet etulinjassa ovat haastavia mille tahansa armeijalle. Kuitenkin brittitiedustelun mukaan Venäjän etulinjan olosuhteita selittänee myös huono kenttähuolto. Kenttähuollon surkea taso johtunee taas raportin mukaan komentajien motivaation puutteesta sekä logistisista vaikeuksista.

19.11: Zelenskyi kutsui Donald Trumpin Ukrainaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Ukrainaan. Zelenskyi kertoi asiasta amerikkalaisen televisiokanavan NBC:n "Meet the Press" -ohjelmassa

Trump sanoi maaliskuussa voivansa ratkaista Ukrainan sodan yhdessä päivässä, jos hänet valittaisiin uudelleen. Hän totesi lisäksi, että neuvotteluprosessi olisi "hyvin helppo".

– Trump on sanonut pystyvänsä lopettamaan sodan noin 24 tunnissa. Mitä voin siihen sanoa? En muuta, kuin että hän on erittäin tervetullut Urainaan, Zelenskyi totesi.

Zelenskyin mukaan hän tarvitsisi 24 tunnin sijaan vain 24 minuuttia selittääkseen Trumpille, ettei tämä voi lopettaa sotaa niin helposti kuin luulee.

Zelensky lisäsi, että rauhasta ei voi neuvotella Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, vaikka Trump yrittäisi.

– Jos Trump ei ole valmis luovuttamaan aluettamme tälle kauhealle miehelle, Putinille, jos hän ei ole valmis luovuttamaan itsenäisyyttämme, hän ei voi onnistua siinä.

11.31: Ukaina sanoo tuhonneensa venäläisen elektronisen sodankäyntijärjestelmän

Kyiv Independent kertoo Ukrainan joukkojen tuhonneen venäläisen Pole-21-elektronisen sodankäyntijärjestelmän. 

Lehden mukaan  ukrainalaista kenraali Oleksandr Tarnavskya sanoi, että järjestelmä oli "suunniteltu tukahduttamaan satelliittinavigointikanavia", mutta ei antanut asiasta tarkempia tietoja.

Muun muassa The Guardian -lehti arvioi, että elektroninen sodankäynti on ratkaisevan tärkeää yliotteen saamiseksi. 

Lennokit ovat sodassa avainasemassa, niin vihollisen asemien tunnistamiseen liittyvän tiedustelun kannalta, kuin myös itse hyökkäysmenetelmissä.

8.22: Zelenskyi sanoo Israelin ja Gazan konfliktin vievän huomion pois Ukrainan taisteluista

Israelin ja Gazan välinen sota "vie huomion pois" Ukrainan konfliktista, maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on myöntänyt. Asiasta uutisoi BBC.

Hänen mukaansa tämä oli "yksi Venäjän tavoitteista", sillä Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022.

Hän myös kiisti, että taistelut Ukrainassa olisivat ajautuneet pattitilanteeseen, vaikka maan ylin sotilaskenraali on hiljattain esittänyt tätä koskevan arvion.

Ukrainan vastahyökkäys etelässä on BBC:n mukaan toistaiseksi edennyt vain vähän.

7.32: Venäjä kertoo suorittaneensa onnistuneen ballistisen ohjuksen koelaukaisun

Venäjän uusi ydinkäyttöinen sukellusvene Imperator Aleksanteri III suoritti onnistuneesti ballistisen Bulava-ohjuksen koelaukaisun Vienanmereltä, kertoivat Venäjän valtiolliset uutistoimistot sunnuntaina Venäjän puolustusministeriöön viitaten. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

– Osana valtion testausohjelman viimeistä vaihetta uusi ydinkäyttöinen strateginen ohjussukellusvene Imperator Alexander III laukaisi onnistuneesti merellä toimivan mannertenvälisen ballistisen Bulava-ohjuksen Valkoiselta mereltä, virastot siteerasivat ministeriön lausuntoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti torstaina 2. marraskuuta lain, jolla Venäjä peruuttaa ydinasekokeet kieltävän maailmanlaajuisen sopimuksen ratifioinnin, minkä asevalvontasopimuksen noudattamista edistävä järjestö tuomitsi.

Venäjä kertoo suorittaneensa onnistuneen ballistisen Bulava-ohjuksen koelaukaisun Vienanmereltä 0:21
Venäjä kertoo suorittaneensa onnistuneen ballistisen ohjuksen koelaukaisun Vienanmereltä.

Lauantai 4. marraskuuta

23.51: Venäjä: Ukraina iski telakalle Kertsin kaupungissa Krimillä

Ukraina on iskenyt tänään lauantaina Kertsin kaupungissa sijaitsevalle telakkalle 15 risteilyohjuksella ja vahingoittanut yhtä laivaa, kertoivat venäläiset uutistoimistot Venäjän puolustusministeriön mukaan.

Ministeriö sanoi lausunnossaan, että Venäjän ilmapuolustusjärjestelmät tuhosivat 13 Ukrainan laukaisemista ohjuksista.

19.31: Von der Leyen: Ukrainan tekemät uudistukset vakuuttavat

Ukraina on uudistuksillaan saavuttanut merkittäviä virstanpylväitä tavoittelemaansa EU-jäsenyyttä varten. Näin arvioi Kiovassa tänään vieraillut EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Ensi viikolla EU-komissio julkistaa raportin, jossa arvioidaan Ukrainan ja muiden jäseniksi pyrkivien maiden edistystä kohti jäsenyyttä.

Tiedotustilaisuudessa presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti Ukrainan asevoimien komentajan näkemyksen siitä, että maan vastahyökkäys olisi hyytymässä.

18.46: EU toimitti yli 370 linja-autoa Ukrainalle

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen saapui lauantaina Kiovaan vierailulle. 

Vierailun aikana von der Leyen osallistui yhdessä Ukrainan presidentin rouvan Olena Zelenskan kanssa EU:n solidaarisuuskampanjan "Koulubussit Ukrainalle" -luovutustilaisuuteen. 

Komission mukaan tilaisuudessa luovutettiin yli 370 koulubussia ukrainalaisille yhteisöille.

Linja-autoista 100 kappaletta oli EU-komission ostamia. Lisäksi viranomaiset, kaupungit ja liikenneorganisaatiot 11 EU-maassa lahjoittivat 271 koulubussia EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

15.37: Zelenskyi kiistää sodan ajautuneen pattitilanteeseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiistää maan sotatilanteen ajautumisen pattitilanteeseen. Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi kommentoi aiemmin tällä viikolla Economist-lehdelle sotatilanteen jumiutuneen.

Zelenskyi esitti kommenttinsa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Kiovassa lauantaina vierailleen Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Samassa tilaisuudessa Zelenskyi sanoi sodan Lähi-idässä vievän huomiota pois Ukrainasta.

15.21: Ukrainalaismedia: Venäjä iski Hersoniin

Venäjän tämänpäiväinen isku Hersoniin haavoitti 82-vuotiasta naista, 84-vuotiasta miestä ja toista naista, kertoivat paikalliset viranomaiset ukrainalaismedia The Kyiv Independentille. 

Hersonin kaupungin sotilashallinnon päällikön Roman Mrochkon mukaan kaksi ensimmäistä uhria on joutunut sairaalahoitoon ja 82-vuotias nainen on tiettävästi vakavassa tilassa.

The Kyiv Independentin mukaan Venäläisjoukot aloittivat hyökkäyksen noin kello 11 paikallista aikaa.

Lisää lauantain Ukrainan sotaseurannan uutisia löydät täältä. 

Lue myös:

    Uusimmat