Venäjä: Ukraina tehnyt ohjusiskun telakalle Kertsin kaupungissa – MTV seurasi Ukrainan sotaa

Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on 2:07
Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 4. marraskuuta 2023. Sunnuntain sotaseurannan löydät täältä. 

  • Slovakian pääministeri ilmoitti, että sotilasapu Ukrainalle loppuu

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.51: Venäjä: Ukraina iski telakalle Kertsin kaupungissa Krimillä

Ukraina on iskenyt tänään lauantaina Kertsin kaupungissa sijaitsevalle telakkalle 15 risteilyohjuksella ja vahingoittanut yhtä laivaa, kertoivat venäläiset uutistoimistot Venäjän puolustusministeriön mukaan.

Ministeriö sanoi lausunnossaan, että Venäjän ilmapuolustusjärjestelmät tuhosivat 13 Ukrainan laukaisemista ohjuksista.

19.31: Von der Leyen: Ukrainan tekemät uudistukset vakuuttavat

Ukraina on uudistuksillaan saavuttanut merkittäviä virstanpylväitä tavoittelemaansa EU-jäsenyyttä varten. Näin arvioi Kiovassa tänään vieraillut EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Ensi viikolla EU-komissio julkistaa raportin, jossa arvioidaan Ukrainan ja muiden jäseniksi pyrkivien maiden edistystä kohti jäsenyyttä.

Tiedotustilaisuudessa presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti Ukrainan asevoimien komentajan näkemyksen siitä, että maan vastahyökkäys olisi hyytymässä.

18.46: EU toimitti yli 370 linja-autoa Ukrainalle

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen saapui lauantaina Kiovaan vierailulle. 

Vierailun aikana von der Leyen osallistui yhdessä Ukrainan presidentin rouvan Olena Zelenskan kanssa EU:n solidaarisuuskampanjan "Koulubussit Ukrainalle" -luovutustilaisuuteen. 

Komission mukaan tilaisuudessa luovutettiin yli 370 koulubussia ukrainalaisille yhteisöille.

Linja-autoista 100 kappaletta oli EU-komission ostamia. Lisäksi viranomaiset, kaupungit ja liikenneorganisaatiot 11 EU-maassa lahjoittivat 271 koulubussia EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

15.37: Zelenskyi kiistää sodan ajautuneen pattitilanteeseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiistää maan sotatilanteen ajautumisen pattitilanteeseen. Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi kommentoi aiemmin tällä viikolla Economist-lehdelle sotatilanteen jumiutuneen.

Zelenskyi esitti kommenttinsa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Kiovassa lauantaina vierailleen Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Samassa tilaisuudessa Zelenskyi sanoi sodan Lähi-idässä vievän huomiota pois Ukrainasta.

15.21: Ukrainalaismedia: Venäjä iski Hersoniin

Venäjän tämänpäiväinen isku Hersoniin haavoitti 82-vuotiasta naista, 84-vuotiasta miestä ja toista naista, kertoivat paikalliset viranomaiset ukrainalaismedia The Kyiv Independentille. 

Hersonin kaupungin sotilashallinnon päällikön Roman Mrochkon mukaan kaksi ensimmäistä uhria on joutunut sairaalahoitoon ja 82-vuotias nainen on tiettävästi vakavassa tilassa.

The Kyiv Independentin mukaan Venäläisjoukot aloittivat hyökkäyksen noin kello 11 paikallista aikaa.

13.59: Italian puolustusministeri: "Aika ei ole vielä kypsä" Ukrainan ja Venäjän välisiä tulitaukoneuvotteluja varten

Italian puolustusministeri Guido Crosetto Quotidiano Nazionale -lehdelle tänään, että aika ei ole vielä kypsä Venäjän ja Ukrainan välisille tulitaukoneuvotteluille poliittisella tasolla. Asiasta uutisoi myös ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Crosetto sanoi, että vaikka median huomio Ukrainaa kohtaan on vähentynyt Israelin ja Hamasin sodan keskellä, Kiovan kumppaneiden poliittinen huomio ei ole vähentynyt.

– Lännen ja EU:n tuki Kiovalle on ennallaan. Ukraina taistelee suvereniteettinsa suojelemiseksi sekä kansainvälisen oikeuden noudattamisen puolesta, Crosetto sanoi haastattelussa.

– On selvää, että kestävä rauha ei voi perustua pelkästään sotilaallisiin toimiin. Tarvitaan poliittinen 'tulitauko'. Aika ei ole vielä kypsä siihen.

9.49: Ursula Von der Leyen saapui Kiovaan yllätysvierailulle

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen saapui lauantaina Kiovaan yllätysvierailulle 0:47
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen saapui lauantaina Kiovaan yllätysvierailulle.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen saapui lauantaina Kiovaan yllätysvierailulle ja puhuu Ukrainan parlamentille. Asiasta kertoi ukrainalainen lainsäätäjä Jaroslav Zheleznyak Telegram-kanavallaan.

Von der Leyenin vierailu tapahtuu ennen Euroopan unionin ensi viikolla esittelemää raporttia Ukrainan edistymisestä jäsenyyshakemuksessaan. (Reuters)

8.12: Mediatiedot: Zelenskyi vierailulle Israeliin

Presidentti Volodymyr Zelenskyin ensi viikolla tapahtuvan Israelin-vierailun järjestelyt ovat edenneet pitkälle, kertoo Times of Israel -lehti kertoo viitaten Channel 12 -kanavan uutisiin.

Reilut kaksi viikkoa sitten Zelensky tarjoutui vierailulle, mutta Israel katsoi sen ennenaikaiseksi meneillään olevan sodan vuoksi.

Zelenskyi halusi tiettävästi tehdä matkan yhdessä Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinken kanssa, joka saapui Israeliin 16. lokakuuta vakuuttamaan Tel Aviville Washingtonin tuen meneillään olevassa Israelin ja Hamasin välisessä sodassa.

Useiden israelilaismedioiden mukaan keskustelut vierailusta ovat pitkällä. Kun järjestelyt on saatu päätökseen, Ukrainan presidentin vierailun odotetaan tapahtuvan joko 6. tai 7. marraskuuta.

6.43 Zelenskyi nimitti uuden erikoisjoukkojen komentajan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on nimittänyt perjantaina uuden komentajan erikoisjoukoilleen, jotka toteuttavat sotilasoperaatioita Venäjän hallitsemille alueille.

Komennon ottaa eversti Serhiy Lupanchuk.

Presidentti ei ole kertonut syytä johtajan vaihdokselle. Erikoisjoukkojen komennosta Ukrainan puolustusvoimien tiedusteluun siirtyvä edeltäjä, kenraalimajuri Viktor Horenko, kertoi itse kuulleensa vaihdoksesta tiedotusvälineistä.

Horenko johti erikoisjoukkoja vuoden 2022 heinäkuusta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat