Kreml: Kymmenen vuoden takaiset tapahtumat ovat syy Ukrainan nykyisiin tragedioihin – MTV seurasi sotaa

Ukraina kertoo ampuneensa viime yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia 1:30
Ukraina kertoo ampuneensa perjantain ja lauantain välisenä yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 26. marraskuuta 2023. Tuoreimpia tietoja pääset seuraamaan täältä.

  • Venäjä kertoo torjuneensa Ukrainan laajan lennokki-iskun sunnuntaina.

  • Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vieraili Kiovassa lauantaina.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

12.08: Kreml: Kymmenen vuoden takaiset tapahtumat ovat syy Ukrainan nykyisiin tragedioihin 

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan vuosikymmenen takainen "vallankaappaus" johti Ukrainan nykyisiin tragedioihin, kertoo venäläinen uutistoimisto TASS.

– Vallankaappaus tapahtui Kiovassa kymmenen vuotta sitten, ja laillinen valta syöstiin vallasta, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi TASSin mukaan Rossija-1-televisiokanavan haastattelussa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Ukrainan eliitissä on tapahtunut suuri muutos, ja maan turvallisuuskoneistoa on siivottu kovalla kädellä Venäjän etujen edistäjistä.

– Vallankaappaus toi Ukrainaan ultranationalististen ja sitten avoimesti natsististen aatteiden kukoistuksen, Peskov sanoi. 

Kymmenen vuotta sitten Maidanin kansannousuna tai Euromaidanina tunnetut mielenosoitukset Ukrainassa johtivat entisen presidentin Viktor Janukovitshin hallinnon kaatumiseen.

8.48: Ukraina kertoo tuhonneensa Venäjän lennokkeja viimeyönä

Ukrainan armeija tuhosi kahdeksan yhdeksästä Venäjän yön aikana laukaisemasta hyökkäyslennokista, ilmavoimat kertoi sunnuntaina. Loukkaantumisista tai rakennusvahingoista ei raportoitu.

Ukraina on varoittanut viime viikkoina, että Venäjä ottaa talven ilmakampanjassaan kohteekseen kriittisen infrastruktuurin, kuten se teki viime vuonna.

7.31: Venäjä kertoo estäneensä Ukrainan suuren lennokki-iskun

Venäjä ilmoitti sunnuntaina estäneensä suuren ukrainalaisen lennokki-iskun, jossa ainakin 20 lennokkia ammuttiin alas Venäjän alueiden, myös Moskovan, yllä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaisia lennokkeja ammuttiin alas muun muassa Moskovan, Tulan, Kalugan ja Brjanskin alueiden yllä. Yksi ihminen loukkaantui Tulassa, kun pysäytetty lennokki osui kerrostaloon, alueen kuvernööri Aleksei Djumin sanoi.

 – Yön aikana yritettiin joukkohyökkäystä lennokilla, Moskovan pormestari Sergei Sobjanin sanoi.

Ukrainalaisia lennokkeja ammuttiin alas useilla alueilla Moskovan alueella, kertoivat venäläisviranomaiset.

Kommersant-sanomalehti kertoi, että lennot myöhästyivät tai peruuntuivat Moskovan tärkeimmillä lentokentillä lennokki-iskun vuoksi. 

Lauantai 25. marraskuuta

18.24: Ainakin viisi haavoittui Venäjän ilmaiskussa Kiovaan 

Kiovan pormestari Vitali Klitschko sanoi Telegram-sovelluksessa, että Venäjän viimeöisessä hyökkäyksessä loukkaantui ainakin viisi ihmistä. Loukkaantuneiden joukossa oli pormestarin mukaan 11-vuotias tyttö, kertoo Reuters.

Iskussa vaurioutui useita rakennuksia eri puolilla kaupunkia.

Ukrainan ilmavoimat kertoi aluksi, että 75 lennokista 71 ammuttiin alas, mutta lopulta tarkensi määrän 74:ään. 

Ilmavoimien päällikkö Mykola Oleschuk kiitteli "liikkuvien tuliyksiköiden" tehokkuutta. 

17.33: Halla-aho piti puheen ukrainaksi Kiovan-vierailullaan

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho osallistui tänään Holodomor-muistopäivän juhlallisuuksiin vieraillessaan Kiovassa. Hän sytytti kynttilän Holodomorin uhreille yhdessä presidentti Volodymyr Zelenskyin ja eri maiden parlamenttien puhemiesten kanssa. Holodomor oli Ukrainassa 1930-luvulla koettu nälänhätä, jonka Neuvostoliiton johdon politiikka aiheutti. Siinä kuoli miljoonia ihmisiä.

Halla-aho puhui myös Ukrainan parlamentille muistopäivän kunniaksi järjestetyssä istunnossa. Ukrainaksi pitämässään puheessa Halla-aho totesi niin Suomen kuin Ukrainan joutuneen historiansa aikana Venäjän imperialismin uhriksi.

Halla-aho vieraili Kiovassa Ukrainan parlamentin puhemiehen Ruslan Stefantshukin kutsusta. Halla-aho tapasi presidentti Zelenskyin yhdessä Irlannin, Belgian ja Tshekin parlamenttien puhemiesten kanssa.

10.25: Ukraina kertoo ampuneensa viime yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia

Ukrainan mukaan kyseessä on suurin hyökkäys Kiovaan sitten Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamisen. Ukrainaan mukaan iskussa haavoittui viisi ihmistä, joiden joukossa oli 11-vuotias lapsi. 

Hyökkäyksen seurauksena kymmenet asuinrakennukset ovat ilman sähköä.

Venäjän ampumat lennokit olivat iranilaisia Shahed-lennokkeja. Alas ammuttujen lennokkien sirpaleet vaurioittivat asuinrakennuksia ja aiheuttivat muun muassa tulipalon kiovalaisessa lastentarhassa.

Ilmahälytys Kiovassa kesti kuusi tuntia.

8.50: Venäjän tekemä lennokki-isku Kiovaan haavoitti ainakin kahta ihmistä

Venäjän viime yönä tekemässä lennokki-iskussa Kiovaan on haavoittunut ainakin kaksi ihmistä, kertovat Ukrainan viranomaiset.

Kyiv Independent -verkkolehden mukaan Venäjän lennokki-isku kesti yhteensä neljä tuntia ja vaurioitti asuinrakennuksia.

Lisäksi alas ammutun lennokin sirpaleet aiheuttivat tulipalon paikallisessa lastentarhassa.

Ukrainan mukaan Venäjä käytti hyökkäyksessään iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja.

Lisää lauantain tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat