Venäjä kaappasi aluksia, väkivaltaisuudet leimahtivat Ukrainassa – soihtuja kantavat mielenosoittajat polttivat Venäjän suurlähetystön auton

Ukraina syyttää Venäjää laivojensa ampumisesta Mustallamerellä 0:20

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa väkivaltaisuudet leimahtivat Venäjän otettua haltuunsa kolme ukrainalaisalusta eilen illalla Krimin niemimaan edustalla.

Arviolta 150 mielenosoittajaa kerääntyi yön aikana Kiovan Venäjän suurlähetystön eteen protestoimaan Venäjän toimia vastaan. Paikalla olleet ukrainalaiset kantoivat mukanaan soihtuja ja ainakin yksi suurlähetystön autoista tuhopoltettiin.

Ukrainan ja Venäjän kireät välit ovat kiristyneet entisestään Krimin niemimaalla tapahtuneen selkkauksen jälkeen. 

Venäjä otti haltuun kolme alusta

Ukrainalaisten ja venäläisten alusten välinen välikohtaus sattui eilen illalla Kertshinsalmessa. Se on kapea vesiväylä, jota pitkin pääsee Mustaltamereltä Asovanmerelle, jossa sekä Venäjä että Ukraina toimivat.

Ukrainan mukaan sen laivaston kaksi tykkivenettä ja hinaaja olivat matkalla salmen läpi, kun venäläinen rajavartioston vene pysäytti alusten matkanteon. Venäjä vahvistaa ottaneensa haltuun kolme ukrainalaisalusta, mutta syyttää aluksia luvattomasta tunkeutumisesta Venäjän aluevesille.

Tilanteen jännittyminen alueella on herättänyt huolta Ukrainan läntisten liittolaisten keskuudessa ja herättänyt pelkoa mahdollisesta sotilaallisen toiminnan laajenemisesta. 

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko esittää parlamentille 60 päivän mittaisen poikkeustilalain käyttöönottoa, presidentin kanslia kertoo tiedotteessa. Myös YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään asian tiimoilta.

Lue myös:

    Uusimmat