Venäjä jäädytti tavanomaisten aseiden sopimuksen

Venäjä ja Nato ovat jo pitkään kiistelleet Tae-sopimuksen soveltamisesta Euroopassa.

Venäjä on jäädyttänyt osallistumisensa tavanomaista aseistusta Euroopassa rajoittavaan Tae-sopimukseen. Presidentti Vladimir Putin on Kremlin mukaan allekirjoittanut päätöksen kansallisten turvallisuussyiden takia.

Venäjä on jo aiemmin uhannut vetäytyä Tae-sopimuksesta viitaten etenkin Yhdysvaltojen suunnitelmiin sijoittaa ohjuspuolustusjärjestelmiä Puolaan ja Tshekkiin.

Putin allekirjoitti tänään asetuksen, jossa määrätään maan ulkoministeriö ilmoittamaan Tae-sopimuksen allekirjoittajamaille, että Venäjä jäädyttää osallistumisensa. Venäjän osallistuminen lakkaa näin automaattisesti 150 päivän kuluttua ilmoituksesta.

Venäjän ulkoministeriön mukaan päätös ei kuitenkaan tarkoita, että Venäjä sulkisi oven neuvotteluille.

Amerikkalaisen Heritage Foundation -tutkimuslaitoksen asiantuntija Yevgeny Volk arvelee, että Venäjä saattaa esittää vielä lisää uhkauksia nykytilanteessa. Volkin mukaan Venäjä voi esimerkiksi toteuttaa uhkauksensa ohjuksiensa maalittamisesta uudelleen eurooppalaisiin kohteisiin. Venäjä saattaa nyt Volkin mukaan myös sijoittaa lisää joukkoja luoteisille alueilleen vastatoimena Naton laajenemiselle ja Viro-suhteiden kiristymiselle.

Nato valitteli päätöstä

Sotilasliitto Nato samoin kuin Puola ja Tshekki ovat esittäneet pettymyksensä Venäjän päätöksestä. Naton mukaan Tae-sopimus on Euroopan turvallisuuden ja vakauden kulmakiviä.

Tshekin ulkoministeriön mukaan päätös osoittaa, että yhteistyössä tehtävät ratkaisut eivät enää näy kiinnostavan Venäjää.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana puolestaan sanoi EU:n valittavan päätöstä. Puolan apulaisulkoministeri Witold Waszczykowski luonnehti Venäjän ilmoitusta "hämmentäväksi". Se saattaa apulaisulkoministerin mukaan liittyä suunnitelmiin sijoittaa ohjuskilpilaitteistoa Puolaan ja Tshekkiin.

- Se voi myös liittyä sisäpoliittisiin syihin, haluun näyttää Venäjän mahtia ennen presidentinvaalikampanjaa.

Putinin on määrä luopua presidentin tehtävästä maaliskuussa 2008, jolloin hänen toinen virkakautensa päättyy. Yhdysvaltojen ja lännen vastainen retoriikka on tavannut lisääntyä Venäjällä ennen vaaleja.

Venäjän ja lännen suhteiden kitkaa ovat lisänneet muun muassa kiista Kosovon tulevasta asemasta ja Venäjän energiapolitiikka.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat