Mainos

Venäjä ja Turkki palauttavat kauppasuhteet – ”Turkki ei ole enää tiukasti lännen leirissä”

2:35

Turkki etsii nyt uutta paikkaa maailmanpolitiikassa, katsoo vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

– Turkki ei ole enää tiukasti lännen leirissä, kuten olemme oppineet sen tuntemaan vuosikymmenten mittaan. Se etsii uutta itsenäistä paikkaa ja käyttää Venäjää omien kykyjensä mukaan tässä tasapainoilussa. Venäjälle se sopii silloin, kun tätä peliä pelataan suurin piirtein Venäjän ehdoilla, hän arvioi Kymmenen Uutisten haastattelussa.

Turkki ja Venäjä ovat Syyrian sodassa eri puolilla. Venäjän vaatimus suhteiden palauttamiseksi todennäköisesti on, että Turkki ottaa askelia pois päin omasta politiikastaan Syyriassa, eli käytännössä lopettaa Al-Qaida-johtoisen ryhmän tukemisen.

– En pidä sitä ihan todennäköisenä, mutta kyllähän Turkki yrittää jollain tavalla tätä kantaansa uudelleen muotoilla.

Neljä käytännön vaikutusta

Turkin ja Venäjän presidentit tapasivat iltapäivällä Pietarissa keskustellakseen Syyriasta ja maiden kiristyneistä väleistä. 

Venäjän ja Turkin välit tulehtuivat pahasti, kun Turkki pudotti venäläishävittäjän viime talvena.

Vladimir Putin lupasi Recep Tayyip Erdoganille, että tilauslennot Venäjältä Turkkiin palautetaan asteittain normaaliksi. Venäjän markkinat avataan jälleen Turkin vihanneksille ja hedelmille. Lisäksi energian osalta kriittistä Akkuyun ydinvoimalahanketta jatketaan, ja jäihin pantu Turkish Stream -kaasuputkihanke toteutuu. 

Venäjän sanktiot ovat kuitenkin jo ehtineet aiheuttaa Turkin taloudelle noin 7,5 miljardin euron tappiot. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.