Rautakaupasta nousi musta savupilvi: Venäjä iski tuhoisasti Harkovaan – "Puhdasta terrorismia"

Venäjä iski tuhoisasti Harkovaan – ostoskeskus ilmiliekeissä 1:53
Video: Venäjä iski tuhoisasti Harkovaan

Ainakin neljä ihmistä on kuollut ja 38 haavoittunut Harkovassa Ukrainassa Venäjän tehtyä tänään iskun suureen rautakauppaan, kertovat viranomaiset.

Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synegubov kertoo, että Epitsentr-rautakauppaan osui kaksi Venäjän iskua. Kaksi kuolleista oli kuvernöörin mukaan miehiä, jotka olivat kaupan työntekijöitä. Alkuillasta kuvernööri kertoi, että rakennuksen sisällä saattoi olla edelleen ihmisiä.

Synegubovin mukaan rautakaupassa syttyi 15 000 neliömetrin tulipalo. Palon synnyttämä musta savupilvi näkyi kauas.

– Hyökkäys tehtiin ostoskeskukseen jossa oli paljon ihmisiä -- tämä on puhdasta terrorismia, Harkovan pormestari Ihor Terehov sanoo Telegramissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että kaupan sisällä on saattanut olla yli 200 ihmistä. Myös hän on tuominnuit iskun "ilmiselvään siviilikohteeseen".

Kaupassa siivoojana työskennellyt Ljubov kertoo uutistoimisto AFP:lle pakenemisestaan rakennuksesta.

– Kaikki tapahtui aivan yhtäkkiä. Emme ymmärtäneet sitä ensin, kaikki meni pimeäksi ja päällemme alkoi pudota asioita. Onneksi puhelimessani oli valo, taskulampun avulla näin kulkea, mutta edessämme kaikki oli jo tulessa, Ljubov kertoi.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tuominnut Venäjän iskun viestipalvelu X:ssä.

– Ranska jakaa ukrainalaisten tuskan ja pysyy täysin mobilisoituneena heidän rinnallaan, Macron sanoi.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass väitti ohjusiskun tuhonneen "asevoimien varaston ja komentokeskuksen" kauppakeskuksen sisällä.

Lauantai-iltana Venäjä teki myös Harkovan keskustaan iskun, jossa haavoittui 14 ihmistä.

Kaksi kuoli Belgorodissa

Itä-Ukrainassa lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Harkova on ollut toistuvasti Venäjän iskujen kohteena. Kaksi viikkoa sitten Venäjä käynnisti Harkovan alueella maahyökkäyksen, jonka etenemisen Ukraina sanoi eilen pysäyttäneensä.

Viimeksi torstaina seitsemän ihmistä sai surmansa Venäjän iskuissa Harkovan kaupungissa.

Venäjän viranomaiset kertoivat lauantaina kahden ihmisen kuolleen Ukrainan tulituksessa Belgorodin alueella Venäjällä. Belgorodin kuvernöörin mukaan Ukraina ampui rakettitulta Oktjabrskin kaupunkiin.

Kahden kuolonuhrin lisäksi 10 ihmisen kerrotaan saaneen vammoja.

Oktjabrski sijaitsee reilut 10 kilometriä Ukrainan rajalta. Ukraina on tehnyt viime kuukausina säännöllisesti iskuja Venäjän raja-alueille.

Päivitetty uhrilukua 25.5.2024 kello 22.47.

Lue myös:

    Uusimmat