YK:n turvallisuusneuvosto ylimääräiseen kokoukseen Venäjän massiivisten ohjus- ja lennokki-iskujen takia – MTV seurasi sotaa perjantaina 29.12.2023

Venäjä teki useita ilma-iskuja ympäri Ukrainaa – Zelenskyi: Yhdet sodan massiivisimmista 1:22
Katso myös: Venäjä teki useita ilma-iskuja ympäri Ukrainaa – Zelenskyi: Yhdet sodan massiivisimmista

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 29. joulukuuta 2023.

  • Venäjän perjantaiset ilma-iskut ovat yhdet sodan massiivisimmista, sanoo Zeleneskyi
  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa
  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.59: YK:n turvallisuusneuvosto ylimääräiseen kokoukseen

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo pitää ylimääräisen kokouksen Ukrainan tilanteesta perjantain ja lauantain vastaisena yönä. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Ukraina ja sen tukijat pyysivät kokousta käsittelemään Venäjän perjantaisia ohjus- ja lennokki-iskuja, joita on kuvailtu sodan tähän asti suurimmiksi ilmaiskuiksi.

Venäjän iskuissa kuoli Ukrainassa 31 siviiliä ja haavoittui viranomaisten mukaan yli 160 ihmistä.

(Reuters)

20.35: EU:n Borrell: "Pelkurimaista ja umpimähkäistä"

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell on kuvannut Venäjän tämänpäiväisiä iskuja Ukrainaan jälleen uudeksi "pelkurimaiseksi ja umpimähkäiseksi" hyökkäykseksi siviilejä vastaan. 

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk tuomitsi iskut ja vaati Venäjää lopettamaan hyökkäykset heti.

– Kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää yksiselitteisesti tietoiset hyökkäykset siviilikohteita vastaan, kuten myös umpimähkäiset hyökkäykset kaikissa olosuhteissa, Türk sanoi.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden puolestaan vaati maansa kongressilta uusia päätöksiä Ukrainan aseavusta.

– Ellei kongressi ryhdy kiireellisesti toimiin alkavana vuonna, emme kykene jatkamaan niiden aseiden ja elintärkeiden ilmapuolustusjärjestelmien lähettämistä, joita Ukraina tarvitsee suojellakseen kansaansa, Biden sanoi lausunnossaan.

19.57: Biden: Venäjän uusin ohjusisku Ukrainaan on jyrkkä muistutus maailmalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi tänään perjantaina, että Venäjän uusin ohjusisku Ukrainaan on jyrkkä muistutus maailmalle siitä, että lähes kaksi vuotta kestäneen sodan jälkeen Venäjän presidentin VladimirPutinin tavoite ei ole muuttunut.

19.44: Synnytyssairaala vaurioitui Ukrainassa

Ukrainan presidentin kansliapäällikön Andri Jermakin mukaan Venäjä suuntasi viime yön ja aamun iskujaan siviilikohteisiin.

– Ihmisiä kuoli tänään Venäjän kohdistettua ohjuksiaan siviilikohteisiin, siviilirakennuksiin, Jermak kertoi Telegramissa.

– Teemme kaikkemme vahvistaaksemme ilmapuolustustamme. Mutta maailman täytyy nähdä, että tarvitsemme lisää tukea pysäyttääksemme nämä kauhut, hän jatkoi.

Harkovan poliisin mukaan kaupunkiin iskettiin varhain aamulla S-300-ohjuksin. Kiovassa väestönsuojana käytetty metroasema vaurioitui iskuissa. Kaupungin pohjoisosassa Podilskin alueella suuri varastorakennus syttyi tuleen ja useita ihmisiä loukkaantui.

Dniprossa sijaitseva synnytyssairaala sai terveysministeriön mukaan vakavia vaurioita kaupunkiin kohdistuneissa iskuissa. Odessassa puolestaan kerrostalo syttyi tuleen alas ammutun lennokin pirstaleiden osuttua siihen. Palo saatiin kuitenkin sammutettua.

(STT)

Venäjä teki yhden suurimmista ohjus- ja droonihyökkäyksistä eri puolille Ukrainaa 1:54
Katso uutisjuttu: Venäjä on tehnyt yhden suurimmista ohjus- ja droonihyökkäyksistään Ukrainaan

18.55: Venäjän ohjusiskujen uhrimäärä kasvaa

Venäjän ilmaiskuissa kuolleiden uhrien lukumäärä on noussut jo 31:een, kertoo uutistoimisto Reuters. Haavoittuneita on Ukrainan viranimaisten mukaan yli 120. 

Venäjän viimeöinen ja tämänpäiväinen ilmaisku Ukrainaan oli yksi sodan tähän asti suurimmista ohjusiskuista.

(Reuters)

Venäjä teki useita ilma-iskuja ympäri Ukrainaa – Zelenskyi: Yhdet sodan massiivisimmista 1:22
Venäjä teki useita ilma-iskuja ympäri Ukrainaa – Zelenskyi: Yhdet sodan massiivisimmista

18.29: Britannialta Ukrainalle 200 ilmatorjuntaohjusta

Britannia lähettää Ukrainaan noin 200 ilmatorjuntaohjusta. Niillä halutaan suojella siviilejä ja infrastruktuuria venäläisiltä lennokeilta ja pommituksilta, kertoo Britannian puolustusministeriö.

Venäjä teki Ukrainan mukaan tänään yhden sodan suurimmista ohjushyökkäyksistään Ukrainaan. Siinä kuoli 18 siviiliä ja haavoittui kymmeniä.

– (Venäjän presidentti) Vladimir Putin koettelee Ukrainan puolustusta ja testaa lännen päättäväisyyttä toivoen, että pystyy kääntämään kaiken voitoksi tappion häämöttäessä. Mutta hän on väärässä, Britannian puolustusministeri Grant Shapps sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Nyt on vapaan maailman aika koota voimansa ja kaksinkertaistaa ponnistuksensa, jotta Ukraina saisi sen, mitä se tarvitsee voittaakseen.

Britannian puolustusministeriön mukaan kyse on lyhyen kantomatkan Asraam-ohjuksista, jotka ovat osoittautuneet etulinjassa tehokkaiksi venäläiskohteita vastaan.

Puolustusurakoitsija MBDA:n valmistamat ilmatorjuntaohjukset on suunniteltu laukaistaviksi lentokoneista, kuten Typhoon- ja F-35-hävittäjistä.

Britannia on sitoutunut antamaan Ukrainalle sotilaallista tukea yhteensä 4,6 miljardia puntaa, eli noin 5,3 miljardia euroa.

(Reuters)

17.15: Ukraina: Venäjän massiivisissa iskuissa Ukrainaan kuollut 18

Venäjä on pommittanut viime yönä ja tänä aamuna asutuskeskuksia eri puolilla Ukrainaa kiivaammin kuin aikoihin.

Iskuissa kuoli Ukrainan viranomaisten mukaan 18 siviiliä ja yli 130 haavoittui.

Ukraina kertoo Venäjän käyttäneen iskuissaan yhteensä 158 ohjusta ja lennokkia. Ne osuivat asuinrakennuksiin muun muassa Kiovassa.

Ukrainan ilmavoimat kertoi ampuneensa alas 87 risteilyohjusta ja 27 lennokkia.

Hyökkäys on yksi helmikuussa 2022 alkaneen Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan suurimmista ohjusiskuista.

Ukrainan mukaan lännen olisi vastattava iskuihin lisäämällä aseapua Ukrainalle voimakkaasti.

Maan ulkoministeriön mukaan laaja vuoden lopun ilmahyökkäys osoitti myös sen, että Venäjän kanssa ei pitäisi puhua aselevosta.

Venäjä ei ole kommentoinut tapahtunutta. 

(Reuters)

16.32: Puolan asevoimat: Venäjän ohjus lensi Puolan ilmatilan läpi

Puolan asevoimat kertoo, että Puolan ilmatilan läpi on lentänyt Venäjän ohjus. Ukrainassa useat kaupungit joutuivat viime yönä Venäjän laajan lennokki- ja ohjushyökkäyksen kohteeksi.

Puolan asevoimien yleisesikunnan päällikkö Wieslaw Kukula sanoi kaiken viittaavan siihen, että Venäjän ohjus saapui Puolan ilmatilaan ja että se myös poistui Puolan ilmatilasta.

(STT)

16.10: Ajatuspajan kysely: Suomalaiset haluavat tukea Ukrainaa ja painostaa Venäjää tukevia maita

Suomalaiset asettuvat vahvasti tukemaan Ukrainaa sen puolustussodassa Venäjää vastaan. Tämä ilmenee kokoomusta lähellä olevan Ajatuspaja Toivon kyselytutkimuksesta.

Valtaosa vastanneista on sitä mieltä, että EU-maiden tulisi tarvittaessa tehdä hallitustenvälistä yhteistyötä Ukrainan aseavun rahoittamiseksi, jotta yksittäiset jäsenmaat eivät voisi torpata apua.

Tutkimuksen aineisto kerättiin Kantarin internetpaneelissa 8.–16. joulukuuta, jolloin keskusteltiin EU:n tukipaketista Ukrainalle. Unkarin pääministeri Viktor Orban esti EU-johtajien huippukokouksessa päätöksen 50 miljardin euron tukipaketista Ukrainalle.

Aineisto sisältää noin 2 000 ihmisen  vastaukset. Tutkimuksen virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

(STT) 

12.10: Massiivisessa ilmaiskussa kuolleiden määrä nousi

Venäjän viimeisimmässä ohjusiskussa kuolleiden määrä on noussut.

Urkainalaisten viranomaisten mukaan kuolleita on nyt ainakin 12 ja haavoittuneita noin 60.

Urhiluvun on pelätty vielä nousevan.

(STT–AFP)

11.56: Ukraina: Tarvitsemme lisää tukea

Ukrainan presidentin kansliapäällikön Andri Jermakin mukaan maa tekee kaikkensa vahvistaakseen ilmapuolustustaan.

Hänen mukaansa maailman täytyy kuitenkin nähdä, että Ukraina tarvitsee lisää tukea pysäyttääkseen Venäjän tekemät kauhut.

Jermakin mukaan Venäjä kohdisti viimeisimmät iskunsa siviilikohteisiin.

(STT–AFP)

10.50 Venäjän ilma-isku on yksi sodan suurimmista

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä laukaisi tänään Ukrainaan 110 ohjusta ja lennokkia ilma-iskussa, jota Zelenskyi kuvaa yhdeksi sodan massiivisimmista. 

Zelenskyin mukaan suurin osa ohjuksista ammuttiin alas. 

(Reuters)

10.30 Ainakin 10 kuollut ja 60 loukkaantunut Venäjän iskuissa

Venäjän iskuissa eri puolilla Ukrainaa on kuollut ainakin 10 ja loukkaantunut 60 ihmistä. Lennokki- ja ohjusiskuja on tehty ainakin Kiovaan, Dniproon, Lviviin, Harkovaan ja Odessaan.

Yksi iskuista kohdistui Dnipron kaupungissa sijaitsevaan synnytyssairaalaan ja toinen asuinrakennuksiin Lvivissä.

Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Odessassa kaksi ihmistä kuoli ja ainakin 15 loukkaantui, heidän joukossaan kaksi lasta, kun pommit asuivat niinikään asuinrakennuksiin.

– Isku oli massiivinen, kuvasi Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnat televisiossa.

(Reuters)

8.22: Kiovassa kuultu useita räjähdyksiä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuultu räjähdyksiä, kertoo kaupungin pormestari Vitali Klitshko.

Kiovan asukkaita kehotetaan pysymään suojissa.

Aiemmin viranomaiset kertoivat, että Kiovan alueella oli havaittu lennokkeja.

Ilmahälytykset ovat soineet muuallakin Ukrainassa.

6.25: Venäjä iskenyt yöllä useisiin kaupunkeihin

Venäjä on tehnyt Ukrainassa yön aikana iskuja muun muassa maan itäosassa sijaitsevassa Harkovassa sekä Lvivissä Ukrainan länsiosassa.

Harkovan pormestarin Igor Terehovin mukaan kaupungissa on kuultu yöllä ainakin kuusi räjähdystä. Lvivin pormestari Andri Sadovyi puolestaan raportoi kahdesta iskusta Lvivissä.

Paikallisen median mukaan Venäjä on kohdistanut yön aikana ohjus- ja lennokki-iskuja useisiin kaupunkeihin ympäri Ukrainaa, kirjoittaa Kyiv Independent.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa viranomaiset ovat kehottaneet asukkaita hakeutumaan suojiin, sillä alueella on havaittu lennokkeja.

(STT)

TORSTAI 28.12.

23.23: Zelenskyi: Vaihtoehtoinen viljan vientiväylä tuottanut joulukuussa merkittäviä tuloksia

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan vaihtoehtoista Mustanmeren vientikäytävää pitkin on lähetetty tähän mennessä 12 miljoonaa tonnia rahtia ulkomaille.

Väylä otettiin käyttöön sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi heinäkuussa YK:n välityksellä tehdystä Mustanmeren viljasopimuksesta. Sillä oli taattu ukrainalaisen viljan turvalliset kuljetukset.

Zelenskyi totesi iltaisessa videopuheessaan, että vaihtoehtoisen reittin käyttö on tuottanut erityisen merkittäviä tuloksia nyt joulukuussa.

– Se tuntuu koko taloutemme tasolla, Zelenskyi totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

14.35 Kauppa-alus osui miinaan, kaksi haavoittui

Panaman lipun alla seilaava kauppa-alus on osunut Ukrainan rajavartioviranomaisten mukaan venäläiseen miinaan Mustallamerellä.

Tapahtumassa haavoittui kaksi miehistön jäsentä. Alus oli matkalla Tonavalla sijaitsevaan satamaan, jossa se oli tarkoitus lastata viljalla.

Ukrainan rannikkovartioston lääkärit hoitivat toista haavoittunutta paikan päällä. Toinen vietiin saamaan sairaalahoitoa, ja hänen kerrotaan olevan hyvässä kunnossa.

Miina sytytti aluksen yläkannella tulipalon, minkä lisäksi miehistö menetti aluksen ohjauksen.

Kapteeni ajoi lopulta aluksen karille, jotta se ei uppoaisi. Ukraina on lähettänyt hinaajia viemään aluksen satamaan.

(STT)

Voit lukea lisää torstain seurannasta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat