Veitset teräväksi näillä vinkeillä!

Ammattikokit käyttävät teroituspuikkoa joka kerta veistä käytettyään, mikä takaa, että veitsi on terävä ja käyttövalmis seuraavalla kerralla. Kotikeittiöissäkin veitset kannattaa teroittaa säännöllisesti.

Nyrkkisääntö on, että mitä kovempi veitsen terä on, sitä kauemmin se pysyy terävänä, mutta sitä vaikeampi se on teroittaa. Pehmeämpi terä on puolestaan helpompi teroittaa, mutta sitä on teroitettava useammin.

Teroitus on helppoa joko teroittimen tai teroituspuikon avulla. Teroituspuikolla teroitettaessa käytetään erityistä tekniikkaa:teroituskulma on 30 astetta. Vedä veistä teroituspuikkoa pitkin alaspäin oikeassa kulmassa - 15 astetta kummallekin sivulle - ja toista tämä myös toisella terän puolella. Käytä pitkiä, tasaisia vetoja.

Teroittimen avulla puolestaan teroitat veitsesi nopeasti ja helposti. Aseta teroitin tasaiselle pinnalle ja liikuta veitsen terää edestakaisin laitteen läpi 3-4 kertaa. Teroitus tapahtuu juuri oikeassa kulmassa, jolloin asiaa ei tarvitse miettiä. Liikuta veistä edestakaisin koko terän matkalta - se teroittuu molemmilta puolilta.

Teroitustavasta huolimatta sinun tulee huuhdella veitsesi kuumalla vedellä ja kuivata se teroituksen jälkeen.

Leikkaa vain leikkuulaudan päällä

On kuitenkin aivan luonnollista, että veistä tarvitsee teroittaa tasaisin väliajoin, mikäli halutaan säilyttää sen moitteeton leikkuukyky. Veitsi pysyy terävänä pidempään, jos leikkaat aina jonkin pehmeän alustan, kuten puisen tai muovisen leikkuulaudan, päällä. Älä käytä veistä koskaan suoraan keittiön kovien pintojen päällä, sillä se tylsyttää terän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja