Veikko Vennamoa muistellaan sekä elämäkerrassa että teatterissa

Sodanjälkeisen ajan kohupoliitikkoa Veikko Vennamoa muistellaan tänä syksynä ristiriitaisin tulkinnoin.

Tytär Meri Vennamon juuri ilmestyneissä muistelmissa esiin tulee asiaansa uskova räiskähtelevä ja rohkea sorrettujen puolustaja. Ylihuomenna ensi-iltaan tulevassa Helsingin kaupunginteatterin Valtakunnan häirikkö -komediassa Vennamo sen sijaan on ahne oman edun tavoittelija.

Tytär: "Veikko ei mielistellyt"

Valtakunnan häirikkö -komediassa Veikko Vennamo esitetään ketkuna pyrkyrinä ja sivussa pysytellyt Sirkka-vaimo turhamaisena määräilijänä. Meri Vennamon on vaikea tunnistaa kuvasta vanhempiaan.

- Pääosanesittäjä Pertti Sveholm oli minusta todella erinomainen ja uskottava. Hän oli eläytynyt Veikon persoonaan. Mutta se mitä hän joutui välilla esittämään, ei ollut minusta hyvä. Veikon persoonaan oli laitettu piirteitä, joita hänessä ei ollut. Veikko ei koskaan ollut mielistelevä tai pyrkyrimäinen.

- Käsikirjoittaja Henri Kapulaisen mielestä Veikko on käyttänyt hyväkseen toverikansanedustajiaan ja kansaa kerätäkseen rahoja itselleen. Mitäpä siihen sanoisi muuta kuin, että kukin taiteilija kirjoittaa mitä itse haluaa. Se tuntui kuitenkin hieman tendenssimäiseltä ja suoraan sanoen heijastelee ehkä vasemmiston henkistä tyhjyyttä tänä päivänä.

Sveholm: "Teatteriin kuuluu kuvittelu"

Veikko Vennamoa Helsingin kaupunginteatterin lavalla näyttelevä Pertti Sveholm tulkitsee hahmoaan toisin.

- Kyllä tämä näytelmä pyrkii kuvaamaan poliittisen kulttuurin olemusta ja yhden ihmisen taistelua siellä sisällä. Aika epätoivoistakin taistelua itse asiassa, Sveholm kuvailee MTV:n uutisille. - Hän on tässä tulkinassa myös tietyllä tavalla uhri, jonka Urho Kekkonen tavallaan uhrasi oman poliittisen uransa takia.

- Minusta se on teatterin oikeus tutkia todellisuutta eri tavalla. Tiede tutkii todellisuutta faktojen kautta ja rakentaa niistä johtopäätöksiä, teatteri pyrkii ehkä menemään niiden faktojen taakse ja näyttämään sieltä jotain salattua ja mahdollisesti jopa hyvinkin totta sitten loppujen lopuksi. Mutta tietenkin se on aina asioiden kuvittelua, Sveholm sanoo.

Puitteet aidot, muu kuviteltua

Näytelmässä aidot tapahtumat ja ihmiset ovat kehyksinä, muu on keksittyä. Muutaman minuutin kohtauksissa vilautetaan Vennamon uran merkkipaaluja, kuten suurtyötä lähes puolen miljoonan siirtokarjalaisen asuttajana ja Suomen Maaseudun Puolueen perustamista.

SMP:stä tulikin protestikanava autioituvan maaseudun väelle, Ruotsiin työn perässä muuttaneille ja syrjäytyneille. Vennamo oli myös perussuomalaisten edeltäjä ja esikuva, joiden nykyisen puheenjohtajan, Timo Soinin, Meri Vennamo mainitsee kirjassaan isänsä lemmikkinä. Moni muu sai tyrannilta nopeasti nimityksen idiootti.

Vennamo hiiltyi asioista

- Hän oli kotona myös hyvin räiskähtelevä, mutta sellainen kiva isä. Veikko ei koko elämänsä aikana, ei sen kummemmin politiikassa kuin kotonakaan, koskaan käynyt kiinni toiseen ihmiseen. Se oli aina joku asia, josta hän hiiltyi, suuttui tai hermostui, jos ei sitä ymmärtänyt heti, Meri Vennamo kuvailee.

Molemmissa tulkinnoissa painotetaan, että Vennamo oli vuosia yksinäinen vastavoima yksinvaltaiselle Urho Kekkosen hallinnolle, mistä tytärkin toivoo isänsä muistettavan.

- Enemmänkin se mitä haluaisin on, että Veikosta muistettaisiin juuri tällaisia asioita, että olemassa on ollut joku mies, joka jaksoi esimerkiksi olla yksin oppositiossa, monet vuodet. Eikä hän silti murtunut siitä, ei masentunut, ei menettänyt työkykyään, tytär kehaisee. - Toivon, että hänet muistettaisiin tällaisena kannustavana esimerkkinä.

Katso Terhi Hyvärisen juttu ja puheenjohtaja Timo Soinin haastattelu (Kymmenen uutiset 18.8.2009)

Lue myös:

    Uusimmat