Mainos

Veikko Vennamo kuollut

Suomen maaseudun puolueen luoja ja pitkään kansanedustajana toiminut lakitieteen lisensiaatti Veikko Vennamo kuoli viime yönä. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Vennamon poika pääjohtaja Pekka Vennamo ilmoitti isänsä kuolemasta tänään. Hän kertoi Vennamon kuolleen Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa nopeasti edenneeseen sairauteen.

Vennamo oli Suomen sodanjälkeisen ajan poliittisessa historiassa merkittävä vaikuttaja. Hän oli monessa mielessä sekä kiitelty että kiistelty.

Vennamo syntyi pankinjohtajan poikana Jaakkimassa 11. kesäkuuta 1913. Hän vietti siten eilen 84-vuotispäiviään. Entiseltä nimeltään hän oli Fennander. Kannuksensa mittavalle uralleen Vennamo loi sodan aikana, jolloin hän oli keskeisesti mukana suunnittelemassa siirtoväen pika-asutusta. Kansanedustajaksi hän nousi maalaisliiton listoilta jo vuonna 1945. Toisena valtiovarainministerinä hän toimi 1950-luvun puolivälissä.

Hävittyään maalaisliiton puheenjohtajakilvassa ja riitaannuttuaan puolueen johdon kanssa hän erosi puolueesta ja perusti oman puolueen vuonna 1959. Puolueen nimeksi tuli aluksi Suomen pientalonpoikien puolue. Sittemmin se sai nimen Suomen maaseudun puolue.

Vennamon tärkeimpiin kuuluvana elämäntyönä voidaan pitää juuri SMP:n nostamista Suomen poliittiselle kartalla. Palkinnon työstään Vennamo sai, kun SMP vastoin kaikkia "roknooseja" saavutti mittavan vaalivoiton vuoden 1970 eduskuntavaaleissa. Nyttemmin SMP on jo poistunut Suomen puoluepolitiikasta. Sisäiset ristiriidat repivät SMP:tä. Iso osa eduskuntaryhmästä lipesi SMP:stä ja perusti Suomen kansan yhtenäisyyden puoleen. Tästäkin puolueesta on kauan ollut enää vain muisto jäljellä.

Vennamo valittiin SMP:n kunniapuheenjohtajaksi vuonna 1981. Hän oli kolmasti puolueen presidenttiehdokkaana. Eduskunnan jäsenenä hän oli vuoteen 1987.

Rötösherroja vastaan

Vennamo tunnettiin ennen muuta oppositiopuolueen johtajana. Hän käytti hyvin värikästä kieltä ja tuomitsi jyrkin sanoin poliittisen pelin. Hänen käyttämänsä termi rötosherra on jäänyt elämään suomalaiseen kielenkäyttöön. Vennamon toiminta eduskunnassa oli välillä niinkin kiivasta, että kerran vahtimestarit joutuivat kantamaan hänet istuntosalista.

1980-luku toi muutoksen tuulet SMP:henkin. Pekka Vennamon johdolla puolue tuli hallituskelpoiseksi. SMP:llä olikin edustus hallituksessa Kalevi Sorsan (sd.) neljännessä hallituksessa vuosina 1983-87 ja Harri Holkerin (kok.) hallituksessa vuosina 1987-91.

Vennamo oli pitkään tullihallituksen virassa. Tullineuvokseksi hänet nimitettiin vuonna 1960, ja tästä virasta sai eron 20 vuotta myöhemmin.

Viimeisen kerran Vennamo oli SMP:n presidenttiehdokkaana vuoden 1982 vaaleissa. Kuitenkin vain pari kuukautta ennen valintaansa SMP:n kunniapuheenjohtajaksi hän oli asettanut ehdoksi, että presidentinvaalin ratkaisevalla kierroksella SMP:n valitsijamiehet asettuvat silloisen pääministerin Mauno Koiviston taakse.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.