"Vedonlyönti suurempi ongelma kuin doping"

Laittoman urheiluvedonlyönnin yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen tekee Suomessakin paljastuneesta jalkapallovilpistä kansainvälisesti merkittävää.

Vedonlyöntiä yritetään kitkeä uudenlaisella urheilujärjestöjen, kansainvälisen poliisin Interpolin ja laillisten peliyhtiöiden yhteistyöllä.

- Laiton vedonlyönti on urheilun perustan kannalta paljon suurempi ongelma kuin doping, sanoo Veikkaus Oy:n toimitusjohtaja Risto Nieminen, joka toimii myös kansainvälisen World Lottery Associationin puheenjohtajana.

Niemisen mukaan paljastunut jalkapallovilppi on nostanut tietoisuutta siitä, että tällaista voi tapahtua. Se on omiaan johtamaan toimiin, joilla urheilujärjestöt voivat parantaa omaa toimintaansa.

- Urheilun on otettava vedonlyöntivilppi vakavasti, Nieminen sanoo.

Suomi ei erityisasemassa

Laittomassa vedonlyönnissä liikkuvat niin valtavat rahasummat, etteivät ne avaudu tavallisin ihmisen käsityskyvylle. Ongelma on maailmanlaajuinen, eikä Suomen jalkapalloilu ole Niemisen mielestä sen houkuttelevampi rikollisjärjestöille kuin muutkaan eurooppalaiset jalkapallosarjat.

- Suomen tilanne ei poikkea mitenkään siitä, mitä tilanne on muualla, Nieminen toteaa.

Kotimaisten jalkapalloseurojen huono talous nousee ajoittain otsikoihin siksi, että pelaajat hakevat palkkojaan palkkaturvasta tai seurat kamppailevat saadakseen kokoon uskottavan summan seuraavaa pelikautta varten. Samanlaisia ongelmia on muuallakin, kun vain mennään sarjatasoissa alemmas.

- Alasarjatkin ovat vedonlyönnin kohteina, Nieminen muistuttaa internet-aikakauden piirteestä.

Ottelujen lopputulosten lisäksi vetoja välitetään monesta peliin liittyvästä tilanteesta: kumpi joukkue saa seuraavan kulmapotkun tai rajaheiton, kuinka monta keltaista korttia ottelussa annetaan jne.

- Vedonlyöntivilpin todentaminen vaatii sitä, että siinä mukana olleet ihmiset tulevat todistamaan. Se ei tietysti ole helppoa, jos vastapuolella on järjestäytynyt rikollisuus, joka ei kaihda keinoja, Nieminen sanoo.

Fair play myös talouteen

Niemisen mukaan seurojen taloudellinen reilu peli on olennaista vilpin kitkemisessä. Ei ole yhdentekevää, pumppaako joku miljardööri jatkuvasti rahaa suurseuraan.

- Tuollaisissa tilanteissa tulee aina mieleen, mistä raha on peräisin. Siitä juuri yritetään päästä eroon, Nieminen sanoo.

Olennaista olisi saada seurat toimimaan sellaisella budjetilla, jonka ne pystyvät omalla toiminnallaan kattamaan.

- Urheilun on muututtava läpinäkyvämmäksi, kehitettävä säännöstöjä taloudelle ja tehtävä eettiset pelisäännöt. Suomessa pelaajasopimuksissa on jo määritelty, mitä pelaaja saa tehdä, mutta useimmissa maissa näin ei ole, Nieminen sanoo.

Pelaajat eivät välttämättä tajua, millaista hallaa he urheilulle ja lajilleen tekevät, kun he etsivät vilppiin syyllistymällä itselleen taloudellista turvaa. Järjestäytynyt rikollisuus ei paljasta heille lonkeroitaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat