Mainos

Vedet harvinaisen kylmiä heinäkuussa – viimeksi yhtä kylmää 19 vuotta sitten

Järvivedet olivat harvainaisen viileitä heinäkuussa, kerrotaan Suomen Ympäristökeskuksesta. Pintaveden lämpötilat pysyttelivät miltei koko maassa koko kuukauden ajankohdan keskiarvojen alapuolella. 

Pintaveden lämpötila kohosi yli 20 asteen heinäkuussa vain neljällä virallisella havaintopaikalla muutaman päivän ajan. 

Lämpimimmillään vesi oli ympäristökeskuksen havaintojen mukaan tänä kesänä Päijänteen Sysmässä 4. heinäkuuta, jolloin lämpötilaksi mitattiin 21 astetta. Myös kesän toiseksi korkeimmat veden lämpötilat ovat olleet alempia kuin liki 20 vuoteen.

Suomen ympäristökeskus on mitannut vesien lämpötiloja 60-luvulta lähtien. Uimavedet ovat olleet ympäristökeskuksen tilastojen mukaan kylmempiä heinäkuussa ainoastaan vuosina 1962, 1987 ja 1996.

– Eli tällaista on noin kerran 10–15 vuodessa, paikoin kerran 20 vuodessakin, jos edellisen kerran on ollut vuonna 1996 yhtä kylmät tai kylmemmät vedet heinäkuussa, Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Johanna Korhonen analysoi.

Myös järvien pinnat ovat pysyneet tänä kesänä monin paikoin huomattavan korkealla. Samoin pohjavesien korkeus on noussut paikoin ajankohtaan nähden ennätyslukemiin.

Vedet voivat vielä lämmetä nopeasti

Tyypillisesti vesien lämpötilat ovat korkeimmillaan heinäkuun loppupuolella. Nyt pintavesien lämpötilat olivat heinäkuun lopussa maan etelä- ja keskiosassa kuitenkin vain 17–19 astetta, eli noin 1–3 astetta ajankohdan keskiarvoa alempia.

Tänä kesänä huippulukemat saattavatkin olla vasta tulossa, sillä tälle viikolle on ennustettu helteitä.

– Jos tulee helteitä, niin ihan varmasti vedetkin lämpenevät. Ihan hyvin lämpötilat voivat sellaista paria kolmea astettakin nousta, jos tulee helteitä ja myös yölämpötilat nousevat korkeiksi. Ihan varmasti helteiden myötä yli 20 asteeseen päästään maan etelä- ja keskiosissa. Ja voi olla myös mahdollista, että koko kesän korkeimmat lukemat mitattaisiin vasta elokuussa, Korhonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.