Vauvakuume tarttuu tai on tarttumatta – tässä syyt!

Tuntuu, että niitä on kaikkialla – kaupoissa, puistoissa, kirjastoissa ja jokaisen oven takana. Kun vauvakuume valtaa ihmisen, muut asiat tuntuvat jäävän kakkossijalle ja lapsiin kiinnittää huomiota joka paikassa. Mutta miksi vauvakuume tarttuu vain osaan ihmisistä?

Kansasin yliopiston tutkijapari, Gary ja Sandra Brase, ovat tutkineet lähes kymmenen vuotta vauvakuumetta. Heidän mukaansa kyseessä on todellinen ilmiö, josta kärsivät yhtä lailla niin miehet kuin naisetkin.

– Vauvakuume tarkoittaa ajankohtaa ihmisen elämästä, jolloin hän yhtäkkiä kokee vahvaa halua hankkia jälkikasvua. Vaikka se yleensä liitetään naisiin, huomasimme myös miesten joutuvan sen pauloihin, Gary Brase kertoo Science Daily -sivustolla.

– Ajatus siitä, että sukupuolirooli jotenkin määrittää haluja lastensaantiin ei näkynyt tutkimuksessamme. Kyse on jostain aivan muusta, kuin vanhemman sukupuolesta, Gary Brase jatkaa.

Tutkijat huomasivat kolme eri tekijää, jotka vaikuttivat siihen, kuinka paljon lasta toivottiin:

  • Positiiviset puolet: esimerkiksi hellyyden osoitukset, syleilyt ja halu huolehtia lapsesta. Myös hieman pinnallisemmat asiat, kuten suloiset vauvanvaatteet ja lelut lukeutuivat tähän kategoriaan.
  • Negatiiviset puolet: Yölliset heräilyt, vaippojen vaihdot, röyhtäilyt ja se, että oma elämä on alistettava lapsen ehdoille
  • Omaan itseen liittyvät asiat: Miten vauvan tulo vaikuttaa omaan elämääni? Ura, raha ja sosiaalinen elämä

Se, millaisessa tärkeysjärjestyksessä nämä kolme asiaa ovat, on tärkein tekijä sille, minkä verran ihminen lapsia haluaa.

– Tutkimukseemme osallistui ihmisiä, jotka kokivat positiiviset asiat itselleen tärkeimmiksi ja luonnollisesti myös halusivat lasta kaikkein eniten. Osa tutkittavista pohti niin negatiivisia kuin positiivisiakin vaikutuksia yhtälailla, jolloin ajatukset aiheesta olivat hyvin ristiriitaisia.

Myös taloudelliset syyt vaikuttivat monen toiveisiin saada lapsia.

– Lastensaanti on osiltaan syy sille, että olemme elossa – saadaksemme jälkeläisiä, joille siirrämme geenimme. Toisaalta se on kuitenkin hyvin kallista: lapseen on sijoitettava paljon rahaa, mutta taloudellisena sijoituksena se ei ole kovin järkevää, Gary Brase kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat