Katolisen kirkon piispojen kerma kokoontui Vatikaaniin puimaan hyväksikäyttöskandaaleja – Paavi: Maailma odottaa konkreettisia toimia

Katolinen kirkko myöntää pappien hyväksikäyttäneen nunnia seksuaalisesti 1:54
Katolinen kirkko myöntää pappien hyväksikäyttäneen nunnia seksuaalisesti.

Yli sata katolista piispaa ympäri maailman kokoontuu tänään Vatikaaniin puimaan katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaaleja.

Paavi Franciscus on avannut aamupäivällä Vatikaanissa kokouksen, jossa yli 100 katolista piispaa eri puolilta maailmaa pui katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaaleja.

Kokouksen alkajaisiksi paavi tähdensi, että maailma odottaa konkreettisia toimia lasten hyväksikäytön vastaisessa taistelussa.

Sunnuntaihin asti kestävän kokouksen tavoitteena on lisätä tietoisuutta hyväksikäytöstä ja siitä, miten näissä tapauksissa pitäisi toimia. Paavi on kutsunut kokoukseen myös useita hyväksikäytön uhreja.

Kokouksen tavoitetta on ennalta murentanut se, että etenkin Aasiassa ja Afrikassa on kirkkoja, jotka kiistävät ongelman olemassaolon.

Toisaalla toiveet ovat korkealla.

–  Toivon, että ihmiset näkevät tämän käännekohtana, tuumii yhdysvaltalainen kardinaali Blase Cupic.

Yhdysvaltojen katolinen kirkko lukeutuu niihin, joiden maine on pahoin ryvettynyt hyväksikäyttöskandaalien vuoksi. Viikonvaihteessa tuli julki, että paavi on poistanut pappisoikeudet entiseltä yhdysvaltalaiskardinaalilta Theodore McCarrickilta hyväksikäytön vuoksi.

Nunnia käytetty hyväksi myös Puolassa

Lapsiin ja nuoriin kohdistuneita hyväksikäyttöjä on tullut vuosien mittaan julki eri puolilla maailmaa. Katolisen kirkon mainetta ovat mustanneet sekä itse hyväksikäyttötapaukset että se, että ne painettiin vuosikymmenten ajan villaisella. Viime viikkoina mainetta ovat syöneet myös tiedot, että lasten ja nuorten ohella pappien uhreiksi on joutunut nunnia.

Viimeksi nunnien kohtelusta avasi suunsa korkea-arvoinen puolalaisnunna Joanna Olech, joka sanoo ongelman riivanneen pitkään myös Puolassa. Olech mainitsi tapauksen, jossa nuori nunna tuli raskaaksi ja joutui jättämään nunnakunnan.

–  Lapsen isä on yhä pappi eikä ole kärsinyt toimistaan mitään seurauksia, Olech huomautti.

Uutista päivitetty 11.34.

Lue myös:

    Uusimmat