Paavi otti jälleen kantaa seksiskandaaleihin: Poisti "paavillisen salauksen" säännön

Paavin julkaisemien asiakirjojen on tarkoitus parantaa seksuaalisen hyväksikäytön uhrien asemaa.

Paavi Franciscus on poistanut alaikäisiin kohdistuneiden seksuaalisten hyväksikäyttötapausten yhteyteen liittyneen "paavillisen salauksen", kertoo uutistoimisto Reuters.

Salauksen purulle oli laajaa painetta halki katolisen kirkon. Esimerkiksi Maltan arkkipiispa ja seksuaalisen hyväksikäytön tutkija Charles Scicluna kuvailee päätöstä "käänteentekeväksi".

STT:n mukaan paavin uusien linjausten myötä seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneita, todistajia tai asiasta raportoivia ei saa pakottaa olemaan hiljaa asiasta. Asiakirjoissa vaaditaan myös seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien epäilyjen viemistä viranomaisten tietoon.

Asiakirjat nostavat myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien kuvien ikärajaa. Aiemmin tämä raja oli 14, nyt se nousee 18:een ikävuoteen.

Päätös pistää stopin salailulle ja parantaa viestintää sekä yhteistyötä

Paavi Franciscus on aiemminkin tehnyt muutoksia seksiskandaaleissa ryvettyneen katolisen kirkon lakeihin. Hän on myös vaatinut nollatoleranssia hyväksikäytölle. 

Viime toukokuussa hän sääti lain, jonka mukaan papistolla on velvollisuus raportoida epäillystä seksuaalisesta hyväksikäytöstä esimiehilleen. Hyväksikäytön uhrit ovat kuitenkin vaatineet lisätoimia tekijöiden vastuuseen saamiseksi.

Nyt säädetty päätös pyrkii tähän, kertoo Vatikaanin radion haastattelema Charles Scicluna. Hiljaisuussäännöstä luopuminen helpottaa kirkon viestintää ja yhteistyötä sekä uhrien että valtion välillä.

– Tietojen pimittämistä ei voi enää perustella paavillisella hiljaisuudella, hän toteaa.

MTV Uutiset kertoi marraskuussa, että paavi Franciscuksen kotimaassa Argentiinassa tuomittiin kaksi pappia 40 vuodeksi vankeuteen kymmenien lasten hyväksikäytöstä.

Myös Franciscuksen läheinen neuvonantaja, kardinaali George Pell tuomittiin hyväksikäytöstä viime vuonna.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja