Väsymystä ja päänsärkyä? Syyllinen voi yllättää!

Huono tyyny voi vaikuttaa enemmän kuin uskotkaan – se voi pilata yöunesi, jolloin kärsit väsymyksestä tai aiheuttaa päänsärkyä ja muita kiputiloja. Näin tiedät, millainen tyyny sopii sinulle.

– Jos antaa lahjaksi hyvän tyynyn, lahjan antaja muistuu mieleen joka ilta. Usein yritykset ostavat lahjaksi viinipulloja, mutta pullo aiheuttaa päänsärkyä ja oikeanlainen tyyny poistaa sitä. Tavanomaisesta poikkeava lahja varmasti kelpaisi monille, toteaa ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen Unikulmasta.

Toiselle ihmiselle tyynyn ostaminen on erittäin hankalaa – jopa mahdotonta – sillä makumieltymykset ovat niin yksilöllisiä.

– Ergonominen tyyny on sellainen, jonka voi säätää jokaiselle nukkujalle sopivaksi. Helpoin ja vaivattomin tapa onkin ostaa lahjakortti, jolla saa itselleen sopivan tyynyn, Tuominen toteaa.

Tyyny tukee niskaa eikä päätä

Ergonominen tyyny näyttää ulkoapäin ihan samanlaiselta kuin tavallinen tyyny, mutta sen juju piilee sivussa olevassa vetoketjussa: tyynyn täytettä voi lisätä ja poistaa, jolloin tyyny on itselle säädettävissä. Tyynyn sisus ei ole untuvaa, vaan koostuu useammasta palasta, jotka on valmistettu esimerkiksi viskoelastisesta materiaalista.

Ergonominen tyyny säädetään kolmiulotteisen kuvan ja niin sanotun unianalyysin perusteella, jolla selvitetään, millainen tyyny sopii kullekin nukkujalle parhaiten.

– Fysioterapeutti avustaa ja ohjeistaa oikeanlaisen tyynyn valinnassa. Ergonomisessa tyynyssä on nimenomaan se idea, että täytettä voi poistaa ja lisätä tarpeen mukaan, fysioterapeutti Päivi Ukkola kertoo.

Yleinen ja virheellinen kuvitelma on, että tyynyn tehtävänä on tukea päätä.

– Tyynyn kuuluu tukea niskaa ja kaularankaa sekä toimia ikään kuin selkärangan jatkeena. Silloin se rentouttaa koko selkärangan ja sitä ympäröivät lihakset. Ergonominen tyyny saattaa esimerkiksi olla toiselta reunalta vähän paksumpi, ja se osa asetetaan niskan alle.

Älä unohda pesua

Nyrkkisääntönä on, että kyljellään nukuttaessa selkäranka on suorassa linjassa. Mikäli nukkumisasento on selällään makuuasennossa, leuka ei saisi työntyä rintaan päin, vaan kasvot tulisi olla kattoa kohti.

– Sängyn kovuus vaikuttaa siihen, miten paljon nukkuessaan uppoaa patjaan. Joten kotona tyynyä säätäessään voi joutua ottamaan korkeutta pois, vaikka liikkeessä tyyny olisikin säädetty sopivaksi. Ja lopultahan tyynyn valinnassa ratkaisee myös oma maku.

Jotta uni on hyvä, täytyy tyynyä pestä säännöllisesti.

– Tyynyliina kannattaa vaihtaa kerran viikossa. Jos tyynyn täyte kestää pesukonetta, se on hyvä pestä kuukauden tai vähintään kahden välein. Ergonomisen tyynyn päällyskankaan voi laittaa pesukoneeseen ja itse täytteen puolestaan imuroida. Hyvästä huollosta huolimatta tyyny tulee uusia säännöllisin väliajoin, Ukkola neuvoo.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat