Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ylelle: Tietomurto saattoi olla sisäpiirin rikos

Asiantuntija kommentoi Vastaamon tietoturvamenetelmiä: Kuluttajan erittäin hankalaa varmistua riittävästä turvatasosta 5:11
Katso myös: Asiantuntija Vastaamon tietoturvamenetelmistä: Kuluttajan erittäin hankalaa varmistua riittävästä turvatasosta

Psykoterapiakeskus Vastaamon perustaja Ville Tapio väittää Ylen haastattelussa, että vuonna 2020 tapahtunut tietomurto saattoi olla sisäpiirin rikos. 

Ville Tapio kertoo Ylen haastattelussa jonkun yrityksen sisällä auttaneen kiristäjää. Tapio on teettänyt ulkopuolisen asiantuntijaselvityksen tietomurrosta ja sitä seuranneesta kiristyksestä.

Ylen haastattelemat asiantuntijat suhtautuvat Tapion omiin tutkimuksiin epäillen.

Tuhansien potilaan tiedot vuosivat nettiin

Tuntematon rikollinen varasti kymmenien tuhansien ihmisten potilastiedot ja julkaisi ne nettiin lokakuussa 2020. 

Selvityksen pohjalta Tapio perustelee, että potilastiedot eivät joutuneet vääriin käsiin Vastaamon tietoturvan laiminlyönnin vuoksi.

– On syytä epäillä, että potilastietokanta on päätynyt kiristäjän haltuun joko [Vastaamon entisen tietosuojavastaavan NN:n] kautta tai niin, että [NN] on itse osallinen kiristykseen, Tapio väittää Ylellä.

Uudet tiedot ovat peräisin Tapion valituksesta Helsingin hallinto-oikeudelle.

Tapio on aiemminkin vierittänyt syytä tapahtuneesta kahdelle tietoturvasta vastanneelle alaiselleen. 

"Vastaamon tietoturva amatöörimäistä"

Monet Ylen haastattelemat asiantuntijat kuvailevat Vastaamon tietoturvan olleen jopa amatöörimäistä.

Yhtiö esimerkiksi purki tietojärjestelmien suojauksen vuonna 2018 etätöiden helpottamiseksi, vaikka suojatun yhteyden muodostaminen olisi onnistunut nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat