Nyt puhuu Vastaamosta potkut saanut toimitusjohtaja: "Olen syvästi pahoillani"

1:33
Vastaamo on irtisanonut toimitusjohtajansa Ville Tapion – pimitti tietoa yhtiön palvelimille tehdystä tietomurrosta yli puolitoista vuotta

Tänään psykoterapiakeskus Vastaamon toimitusjohtajan pallilta potkittu Ville Tapio on kommentoinut yhtiön tietomurtoa Facebookissa. Hän kertoo, että hän ei ole aiemmin voinut kommentoida asiaa julkisesti hänelle asetetun kiellon takia.

Tapion mukaan psykoterapiakeskuksen tietomurto ja sen potilaiden potilasasiakirjojen päätyminen verkkoon on seurausta "inhimillisten virheiden ketjuuntumisesta". 

– Toimitusjohtajana yksi tehtävistäni oli järjestää palvelut turvallisesti. Sitä minulla oli palkattuna toteuttamassa itseäni taitavammaksi arvioimani ammattilaiset. Nähtävästi inhimilliset virheet ketjuuntuivat. Toimitusjohtajana kannan osaltani vastuun tapahtumista, kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään.

Tapio kiistää osin Vastaamon tänään julkaisemassa tiedotteessa esitetyn arvion, jonka mukaan hän olisi tiennyt yhtiön tietoturvapuutteista jo yli puolentoista vuoden ajan ja pimittänyt ne yhtiön hallitukselta sekä uudelta omistajalta.

Psykoterapiakeskus myytiin sijoitusyhtiölle keväällä 2019. Vastaamon tänään julkaisemassa tiedotteessa annettiin ymmärtää, että Tapio olisi ollut tietoinen tietomurrosta ennen yrityskauppaa. Yhtiö myös kertoi aloittaneensa oikeudellisia toimia kauppaan liittyen.

– Marraskuun 2018 tietovuoto ja siihen johtaneet virheet paljastuivat minulle vasta Nixun tutkimuksen pohjalta lokakuussa 2020. Tapahtuneen tarkempien selvitysten ja kommenttien aika tulee myöhemmin. Tällä hetkellä on tärkeämpää keskittyä uhrien auttamiseen. Olen syvästi pahoillani vastaamolaisten ja heidän asiakkaidensa puolesta, Tapio kirjoittaa.

Tapio ei ota kirjoituksessaan kuitenkaan kantaa siihen, milloin hän sai tietää yhtiötä kohdanneesta toisesta tietomurrosta, joka yhtiön mukaan tapahtui viime vuonna.

Vastaamo on kertonut, että arkaluontoiset potilastiedot anastettiin todennäköisesti vuonna 2018 tapahtuneessa tietomurrossa. Yhtiön mukaan se joutui kuitenkin myös toisen tietomurron kohteeksi maaliskuussa 2019. Yhtiössä uskotaan, että Tapio tuli tuolloin tietoiseksi yhtiön tietoturvapuutteista, mutta jätti kertomatta niistä eteenpäin. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja