Vastaamo-epäilty Aleksanteri Kivimäki vangittiin useista raskaista rikoksista epäiltynä

Vastaamo-epäillyn vangitsemisoikeudenkäynti alkaa – MTV Uutiset paikalla 1:34
Aleksanteri Kivimäki saapui vangitsemisoikeudenkäyntiin rennon oloisena. Katso video yltä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on vanginnut Vastaamo-tietomurrosta epäillyn Aleksanteri Kivimäen useista rikoksista todennäköisin syin epäiltynä.

Vangitsemisoikeudenkäynti alkoi kello 10. MTV Uutiset Live näytti istunnon alun suorassa lähetyksessä.

Raskaista rikoksista epäilty Aleksanteri Kivimäki saapui oikeuteen poliisien saattelemana, eikä peitellyt kasvojaan tiedotusvälineiltä, joita oli paikalla runsaasti. 

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun nuorukainen on tuomioistuimen saati tiedotusvälineiden edessä Vastaamon tietomurtoon liittyen.

Istunnon päätteeksi käräjäoikeus julisti, että Kivimäki määrätään tutkintavankeuteen kahdeksasta eri rikoksesta todennäköisin syin epäiltynä.

Kahdeksan epäiltyä rikosta

Rikosimikkeinä on muun muassa törkeän kiristyksen yritys, törkeä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, törkeä tietomurto, perusmuotoinen kiristys sekä kiristyksen yritys. Näiden rikosten epäillään tapahtuneen syksyllä 2020, ja epäilyt liittyvät Vastaamon tietomurtoon.

Lisäksi kivimäki vangittiin Turussa vuosien 2020-2021 aikana tapahtuneeksi epäillyistä tietomurrosta, viestintäsalaisuuden loukkauksesta sekä todistusaineiston vääristelemisestä. Poliisi ei ole avannut näitä rikosepäilyjä tarkemmin. 

Käräjäoikeuden tämänpäiväisen pakkokeinoratkaisun perustelut ovat salaiset. Asiassa on nostettava syyte viimeistään lokakuun 18. päivä.

Kivimäen avustaja, asianajaja Peter Jaari kertoi medialle istunnon jälkeen, että Kivimäki kiistää kaikki rikosepäilyt.

Jaarin mukaan hänellä ei toistaiseksi ole edes tietoa siitä, mihin Turussa tapahtuneeksi epäillyt rikokset liittyisivät. 

Tuotiin Suomeen perjantaina

Kivimäki on jo kerran vangittu poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. Hän oli vielä ulkomailla, kun käräjäoikeus päätti asiasta 27. lokakuuta 2022. 

Käräjäoikeuden oli nyt käsiteltävä pakkokeinoasiaa uudestaan, kun Kivimäki on saatu Suomeen.

Ranskan viranomaiset luovuttivat muun muassa törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä epäillyn miehen Suomeen viime viikon perjantaina.

Avustajansa, asianajaja Peter Jaarin mukaan Kivimäki on odotti vangitsemisistuntoa viikonlopun yli Vantaan vankilassa. 

Kivimäki tavoitettiin Pariisin liepeillä sijaitsevasta Courbevoien kunnasta helmikuun alussa, kun paikallinen poliisi tuli asunnon ovelle toisen tehtävän yhteydessä. Sitä ennen miehestä oli annettu eurooppalainen pidätysmääräys. Hänet oli myös nostettu Europolin etsityimpien listalle.

"En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni"

Keskusrikospoliisi siis uskoo, että 25-vuotias mies on psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron takana.

Psykoterapiakeskuksen asiakkaiden arkaluontoisia potilastietoja vuodettiin pimeään verkkoon syksyllä 2020. Samoihin aikoihin asiakkaille lähetettiin lunnasvaatimuksia tietojen julkaisemisen uhalla.

Kyse on poikkeuksellisen laajasta tietoverkkorikoksesta, joka koskettaa jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Kivimäki on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin jo aiemmin.

– En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi, Kivimäki kirjoitti Twitterissä lokakuun loppupuolella.

Juttua päivitetty 28.2.2023 kello 11.50: Juttua täydennetty kauttaaltaan pakkokeinoasian ratkaisun sekä rikoksista epäillyn Aleksanteri Kivimäen asianajajan Peter Jaarin kommenttien perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat